Index Vakbarát Hírportál

Megkongatták a vészharangot Washingtonban: Ukrajna jövő nyárra elveszítheti a háborút

2023. december 16., szombat 19:10

„Velünk sincs garancia a sikerre, de nélkülünk biztosan elbuknak” – nyilatkozta egy magas rangú amerikai katonai tisztviselő pénteken a CNN-nek arra utalva, hogy Ukrajna az amerikai segélyek nélkül rövid időn belül elveszítheti a háborút Oroszország ellen.

Amerika és szövetségesei jelenleg azt mérlegelik, hogy milyen hatásai lehetnek hosszú távon annak, ha Ukrajna magára maradna a háborúban – közölte több amerikai és európai tisztviselő a CNN-nel.

Mint elmondták, a legaggasztóbb az, hogy a még az amerikai támogatásokkal együtt is elakadt ukrán ellentámadási kísérletek végleg kudarcba fulladnának. 

Nehéz elképzelni, hogy hogyan sikerülhetne folyamatos amerikai támogatás nélkül

– fogalmazott a tisztviselők egyike. 

Mint az Indexen is megírtuk, az Ukrajnának újonnan ígért segélyek 2023 augusztusa és októbere között mélypontot értek el, és közel 90 százalékkal csökkentek 2022 azonos időszakához képest. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Washingtonba is ellátogatott, hogy sürgősen további fegyvereket és lőszert kérjen a kongresszustól, ám az amerikai segélyek egyelőre váratnak magukra.

Kártyavárként omolhat össze Ukrajna külföldi támogatása

Mint a CNN írja, a nyugati tisztviselők attól tartanak, hogy az amerikai támogatás további késedelme vagy kiesése hatással lesz a szövetségesek által nyújtott segítségre is. Nagy az esélye annak, hogy ha az Egyesült Államok nem folytatja a támogatást, akkor az európai országok is követni fogják ebben.

Ha mi befejezzük [a további segélyezést], akkor a szövetségeseink is

– fogalmazott Mike Quigley demokrata képviselő, az 1997 óta működő, kétpárti kongresszusi ukrán frakció társelnöke.

Ahogy az Indexen írtuk, a magyar vétó miatt várhatóan nem lesz egyezség az Ukrajnának szánt, 50 milliárd eurónyi pénzügyi támogatás ügyében, így erősen kérdéses, hogy az ország hozzájuthat-e ehhez a forráshoz. 

Ha Ukrajna magára marad, akkor pár hónapon belül elesik

A CNN-nek nyilatkozva az egyik magas rangú amerikai katonai tisztviselő azt mondta, hogy számításai szerint Ukrajna mindössze néhány hónapig bírná ki az USA és a NATO segítsége nélkül,

és nyárra jelentősen visszaszorulhatna az ukrán hadsereg, vagy akár vereség is bekövetkezhetne.

További amerikai segítség nélkül – a CNN-nek nyilatkozó nyugati tisztviselők értékelése szerint – Ukrajnának először a nagy hatótávolságú, majd a légvédelmi rakétái, később pedig a tüzérségi lőszerei és a rövid hatótávolságú rakétái (például a vállról indítható Javelin páncéltörő rakéták) és a Stinger légvédelmi rakétái fogynának el.

(Borítókép: Ukrajnába tartó fegyverszállítmány Delaware-ben 2022. október 12-én. Fotó:  Demetrius Freeman / The Washington Post / Getty Images)

Rovatok