Index Vakbarát Hírportál

Megszületett az ítélet a Vatikán történetének egyik legnagyobb korrupciós ügyében

2023. december 16., szombat 20:24

Ítéletet hirdettek a többek között a Vatikán egykori bíborosa, Angelo Becciu ellen két éve folyó perben. A magas rangú egyházi tisztviselő súlyos börtönbüntetést kapott. A bíboros ügyvédje elárulta, hogy nem fognak beletörődni az ítéletbe, és fellebbezni fognak.

Ahogy korábban írtunk róla, a Vatikán egyik legnagyobb korrupciós perében – amelyben a 10 vádlott egyike bíboros – a védőügyvédek kedden fejezték be az összegzést. A 2021 júliusában kezdődött per főleg egy londoni luxusépület megvásárlása körül összpontosult. Az épületet a Vatikán vette meg, majd tavaly eladta, mintegy 140 millió eurós becsült veszteséget elkönyvelve.

Valamennyi vádlott tagadta a vétkességet. A legfőbb vádlott, a 75 éves Angelo Becciu bíboros az adásvétel idején a titkárság második embere volt – egyben a Vatikán legmagasabb rangú tisztviselője, aki valaha is bíróság elé állt. Őt sikkasztással, hivatali visszaéléssel és azzal is vádolták, hogy egyeseket hamis tanúzásra bírt.

Mint A BBC írta, szombaton három bíró több mint öt órán át mérlegelte az ítéletet. Giuseppe Pignatone bírósági elnök végül bejelentette, hogy Becciu bíborost sikkasztásért elítélték.

A bíboros öt és fél év börtönbüntetést kapott. 

Becciu ügyvédje, Fabio Viglione az ítélethirdetés után azt mondta: kitartanak a bíboros ártatlansága mellett, és mindenképpen fellebbezni fognak.

A bíborost egyebek mellett azzal is vádolták, hogy hatalmas pénzösszegeket juttatott szülőrégiója, Szardínia egyházmegyéjébe, és ezeknek a pénzeknek egy része állítólag a családjának is hasznára vált. A vádak szerint továbbá közel 600 ezer eurót fizetett egy másik vádlottnak, Cecilia Marognának, hogy segítsen kiszabadítani egy Maliban elrabolt apácát. Az ügyészek szerint a nő ehelyett a pénz nagy részét luxuscikkekre és nyaralásra költötte el.

Mint a BBC megjegyzi, az ügy végső kimenetele jelentős hatással lehet Ferenc pápa szellemi örökségére, mivel az egész ügy az egyházfő azon elhatározásán alapszik, hogy egyszer és mindenkorra rendbe teszi a Vatikán zavaros pénzügyeit.

Rovatok