Index Vakbarát Hírportál

Az osztrákok azzal fenyegetőznek, hogy megvétózzák a legújabb brüsszeli szankciókat

2023. december 17., vasárnap 06:58

Bár csütörtökön még úgy tűnt, hogy bevezetik Oroszországgal szemben a 12. szankciós csomagot, utólag kiderült, hogy ez még korántsem biztos. Állítólag az osztrákok vétót emeltek a Raiffeisen Bank miatt, mert az intézményt Ukrajna továbbra is „a háború szponzorainak” feketelistáján tartja.

Ausztria még mindig „zsarolja” Ukrajnát a 12. szankciós csomaggal – adta hírül az EUobserver. Az ügy hátterében az lehet, hogy bár a szankciós csomagot az uniós csúcson csütörtökön elfogadták,

azt nem léptetik életbe addig, amíg Ukrajna az osztrák Raiffeisen Bankot nem veszi le a háborút finanszírozó intézmények listájáról.

A portál szerint Karl Nehammer osztrák szövetségi kancellár állítólag péntek délelőtt az utolsó pillanatban vétót emelt a szankciók ellen, és úgy tudni, hogy az osztrák kormány a hétvégén tárgyalásokat folytat Kijevvel ez ügyben. Céljuk, hogy Ukrajna törölje az osztrák Raiffeisen Bankot a háború szponzorainak nyilvántartásából, amelyre azokat a nemzetközi intézményeket helyezik az ukránok, amelyek az invázió kezdete után sem függesztették fel működésüket Oroszországban. 

Az Oroszország elleni 12. szankciós csomag az orosz gyémántok importjára vezetne be uniós tilalmat, valamint a csúcstechnológiák uniós exportjának szigorítását, és bizonyos cégek feketelistára kerülését irányozta elő.

A RAIFFEISEN BANKNAK 9000 ALKALMAZOTTJA VAN OROSZORSZÁGBAN, TAVALY KÉTMILLIÁRD EURÓ NYERESÉGET ÉRT EL AZ ORSZÁGBAN.

„A zsarolásuk nem lesz sikeres” – mondta az EUobservernek egy ukrán tisztviselő, aki szerint a banknak valódi lépéseket kell tennie az Oroszországból való kilépés érdekében, ha le akar kerülni a listáról.

Fordult a kocka

Pénteken még úgy tűnt, hogy az Európai Unió tagállamai (az Európai Tanács csütörtöki és pénteki csúcstalálkozóján) elfogadták az Oroszország elleni újabb, 12. szankciós csomagot. Az intézkedés januártól lépne életbe.

 A csomag részét képezik olyan lépések is, amelyek célja, hogy Oroszoroszág ne juthasson hozzá úgynevezett kettős felhasználású (civil és katonai célra egyaránt alkalmazható) technológiai eszközökhöz. E téren szigorítják az Oroszországba történő exportot az EU-n belül működő cégek számára. 

A szankciókat az uniós csúcs előtt, a legutolsó pillanatokban Ausztria megpróbálta blokkolni, mivel az osztrák Raiffeisen Bankot Ukrajna feketelistán tartja amiatt, hogy az intézmény továbbra is folytatja tevékenységét Oroszországban. A csomagot végül elfogadták a csúcstalálkozón, de 

a találkozó zárónyilatkozatába foglalt döntések elsősorban politikai jellegűek, jogilag nem kötelező a végrehajtásuk – mondta egy uniós forrás az EUobservernek. 

Jelen esetben az osztrák fél arra kért időt, hogy alaposabban áttanulmányozhassák a szankciós rendelkezést. Vélhetően azonban ez csak egy ürügy, és Ausztria valójában semmit nem akar már áttanulmányozni, hanem csak nyomást akar gyakorolni ezzel az ukránokra. Egy uniós tisztviselő szerint valószínűleg legfeljebb a jövő hét elejéig húzhatják az időt ezzel az osztrákok. 

A Raiffeisen Bank december 6-án levelet írt Kijevnek, amelyben öt vezetőjének törlését kérte, de Kijev pénteken igazolást kért arról, hogy már nem Oroszországban dolgoznak. Jelenleg egyre inkább úgy tűnik, hogy bár csütörtökön Brüsszelben zöld utat adtak az osztrákok, péntek reggelre ez megváltozott. 

Mint ismert, az ukrán korrupcióellenes ügynökség a magyar kormány kérésére szeptember végén levette az OTP Bankot a háború nemzetközi támogatóinak listájáról, hogy megkaphassa az Európai Békekeretből várt félmilliárd eurós támogatást. Akkor Magyarország megvétózta az Ukrajnának szánt félmilliárd eurós folyósítást az Európai Békekeretből, mert az orosz invázió alatt álló ország a háború nemzetközi támogatóinak listájára tette a magyar OTP Bankot.

Frissítés:Ausztriabeleegyezett, hogy feloldja az EU 12. oroszellenes szankciócsomagjának blokkolását, miután Ukrajna levette a Raiffeisen bankot a nemzetközi háborús szponzorok listájáról.

A szankciócsomag blokkolásának feloldásáról először Rikard Jozwiak brüsszeli tudósító számolt be. „Bécs visszavonta figyelmeztetését, és a csomag elfogadására a jövő héten sor kerül” – írta az X-en.

Közben a Reuters észrevette, hogy az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) már le is szedte a Raiffeisent a háborús szponzorok listájáról. Azt, hogy a megállapodás a bécsi kompromisszum része volt, az ügynökség uniós tárgyalópartnere is megerősítette.

A NAZK október elején az OTP Bankot is eltávolította az Ukrajna által vezetett feketelistáról. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a lépés után azt mondta, hogy az ukránok ezzel a döntéssel gyakorlatilag elismerték azt, hogy „megalapozatlan, hazug, nevetséges” indokokkal került a bank ebbe a jegyzékbe.

(Borítókép: Andrei Pungovschi / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok