Index Vakbarát Hírportál

Vlagyimir Putyin fegyveresekkel fenyegeti Finnországot

2023. december 17., vasárnap 12:14

Vlagyimir Putyin orosz elnök „komplett ostobaságnak” nevezte Joe Biden amerikai elnök megjegyzését, miszerint Oroszország megtámadna egy NATO-országot, ha győzne Ukrajnában. Oroszországnak nem áll érdekében harcolni a nyugati katonai szövetséggel, tette hozzá az államfő a Rosszija 1 orosz állami televíziónak adott interjúban.

Putyin szerint „teljes képtelenség”, amit amerikai kollégája állít. „Oroszország geopolitikai, gazdasági és katonai vonatkozásban sem érdekelt abban, hogy NATO-országokkal harcoljon. Biden csupán ezekkel a szavakkal akarja igazolni az Oroszország-ellenes politikáját” – mondta az orosz elnök a Pavel Zarubin újságíró által vezetett „Moszkva. Kreml. Putyin” című műsorban.

Biden nemrég azt kérte az amerikai döntéshozóktól, ne gátolják meg a Fehér Házat abban, hogy további katonai és pénzügyi segélyekkel támogassa Ukrajnát.

Ha Putyin elfoglalja Ukrajnát, akkor továbbnyomul nyugat felé, és megtámad egy NATO-országot. Akkor olyasmiben lesz részünk, amit nagyon szeretnénk elkerülni: amerikai csapatok harcolnak orosz csapatok ellen

– mondta.

Putyin a vasárnap közzétett interjúban más témákat is érintett, a finnekre kitérve például „problémákra” figyelmeztetett, miután a szomszédos ország az év elején csatlakozott a NATO-hoz.

Moszkva szerint lesznek problémák

A NATO és az EU szempontjából is stratégiai jelentőségű Finnország, amelynek 1340 kilométeres közös határa van Oroszországgal.

Az elmúlt hetekben Helsinki azzal vádolta Moszkvát, hogy illegális migránsokat csempész át a határon az ország destabilizálása érdekében. A Kreml cáfolta az állítást, de ez nem győzte meg a finn kormányt, amely egy kivételével valamennyi, Oroszországgal közös határátkelőjét bezárta (aztán fokozatosan újra kinyitotta azokat).

A Nyugat belerángatta Finnországot a NATO kötelékébe. Voltak vitáink velük? Minden vitát, beleértve a területi vitákat is a 20. század közepén, már régen megoldottuk. Nem voltak ott problémák, most viszont lesznek, mert létrehozzuk a leningrádi katonai körzetet, és bizonyos számú katonai egységet átvezénylünk oda

– közölte Vlagyimir Putyin.

Oroszország további határmilitarizációval való fenyegetőzése akkor hangzott el, amikor hétfőn Finnország védelmi paktumot ír alá az amerikai hadsereggel. A megállapodás „megkönnyíti a békeidőben zajló műveletek megszervezését, de mindenekelőtt válsághelyzetben létfontosságú lehet” – mondta Elina Valtonen finn külügyminiszter, írja a The Guardian.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, vasárnapi percről percre frissülő cikkünket itt találja.

Rovatok