Index Vakbarát Hírportál

Kemény vádakat vágott Orbán Viktor fejéhez az Európai Néppárt

2023. december 18., hétfő 07:40

Orbán Viktor miniszterelnök Vlagyimir Putyinnak dolgozik, és az Európai Unió (EU) destabilizálására irányuló tevékenységét meg kell állítani – ezt mondta az a litván képviselő, aki szerint a magyar kormányfőt meg kellene fosztani szavazati jogától az EU-ban. Nem ő vetette fel elsőként az ötletet.

Juknevicienė Rasa litván EP-képviselő (az Európai Néppárt egyik alelnöke) szerint Orbán Viktor miniszterelnök nyilvánvalóan Vlagyimir Putyinnak dolgozik, és nem a magyar nép valódi akaratát képviseli. Így egyszerűen belülről rombolja az Európai Uniót – vélekedett. Ugyanakkor azt is kérte, hogy Magyarországot fosszák meg szavazati jogától az Európai Unióban.

Egy december 17-én az Európai Néppárt (EPP) frakciója által az X (korábban Twitter) közösségi hálózaton közzétett videóban a képviselő úgy fogalmazott:

Kinek dolgozik Orbán? Putyinnak. Miért nem tesz semmit az EU, hogy megállítsa? Nem látjátok, hogy az EU belülről pusztul? Sajnos túl gyengék az eszközök, hogy megállítsák őt. Ez a válasz kiábrándító, mert az emberek egy hatékony EU-t szeretnének látni. Ez így nem mehet tovább.

Felszólalásában hangsúlyozta, hogy jogi eszközöket kell találni, amelyekkel megfoszthatják Orbán Viktort szavazati jogától. „Nem hiszem, hogy a magyar nemzet, amely 1956 óta példát mutat mindenkinek, azt akarja, hogy Oroszország győzzön” – tette hozzá Jukneviciene.

Hangsúlyozta, hogy a következő hét minden uniós tag számára nehéz lesz, de „minden egzisztenciális próbát ki kell állni. Egy olyan ellenség, amely nemcsak Ukrajnát, hanem más európai országokat is fenyeget, nem győzhet.”

Nem a litván képviselő az első, aki szerint Orbán Viktortól meg kellene vonni az EU-ban a szavazati jogot. Korábban Guy Verhofstadt belga EP-képviselő vetette fel az ötletet X-oldalán.

Mint fogalmazott: „Egy erős vezető harcol a demokráciáért, egy gyáva tönkreteszi azt. Nem hagyhatjuk, hogy Orbán tönkretegye az európai integrációt. Ideje, hogy az Európai Tanács megvonja tőle a szavazati jogát.”

„Nem fogjuk feladni a szuverén döntéshozatal jogát”

A kormány ugyanakkor már többször is hangsúlyozta, hogy nem Vlagyimir Putyin, hanem a magyar emberek érdekeit képviselik, amikor döntést hoznak. Így volt ez Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásainak megkezdésével is Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint. Az EU-csúcs előtt a diplomata kiemelte, hogy „nem fogják feladni a nemzeti érdekeket, a szuverén döntéshozatal jogát”.

Ugyan az EU-csúcson Orbán Viktor kivonult a teremből, amikor Ukrajnáról szavaztak (amit Olaf Scholz német kancellár szerint előre megbeszéltek), pénteki rádióinterjújában a kormányfő jelezte: hosszú folyamat lesz, amíg eljut az ügy a parlamentekig, addig mintegy 75 olyan alkalom van, amikor a magyar kormány ezt a folyamatot megállíthatja. Ez egy rossz döntés, nem is kellett volna elindulni ebbe az irányba, Magyarország lelkiismeretét nem terheli ez a rossz döntés, és a folyamatot meg lehet állítani menet közben is – vélekedett a miniszterelnök.

(Borítókép: Orbán Viktor az Európai Unió vezetőinek csúcstalálkozóján 2023. december 14-én. Fotó: Ksenia Kuleshova / Bloomberg / Getty Images Hungary)

Rovatok