Index Vakbarát Hírportál

Bámulatos videón az izlandi vulkánkitörés

2023. december 19., kedd 19:07

Hétfő éjszaka kitört az Izland délnyugati részén, a Reykjanes-félszigeten álló vulkán, amelynek hetek óta tartó szeizmikus tevékenysége miatt novemberben egy közeli falut evakuáltak. Most szemkápráztató videót tettek róla közzé az X-en.

Az izlandi Meteorológiai Hivatal közölte, hogy a kitörés a kiürített Grindavík halászfalutól északra kezdődött. A geológusok és mentési szakértők azonban kedden arról tájékoztattak, hogy

a lávafolyam a jelek szerint elkerüli a települést, így van remény a házak megmenekülésére.

Az X közösségimédia-platformon közzétett felvételeken jól látható az éjszakai égbe szökő izzó láva. A helyi hatóságok figyelmeztetést adtak ki, hogy senki ne közelítse meg a vulkánt.

Vulkánkitörés kezdődött Grindavík mellett. Nem tudjuk, mekkora károkat okozhat” – írta a Facebookon Gudni Jóhannesson izlandi elnök, hangsúlyozottan arra kérve a lakosságot, hogy kövesse a polgári védelem utasításait. Az izlandi kormány keddi közleménye szerint „a kitörés nem jelent életveszélyt”.

Ötszáz évig is tarthat a kitörési időszak

A Reykjavíktól 40 kilométerre délnyugatra fekvő Grindavíkot már hetek óta fenyegette a vulkán kitörése. Novemberben a falu mintegy 3700 lakosát evakuálták, és a közeli idegenforgalmi látványosságot, a Kék Lagúnát is lezárták, amit egyébként éppen a hétvégén nyitottak meg újra a látogatók előtt. A hétfő éjszakai vulkánkitörést követően a főváros Keflavík nemzetközi repülőterének forgalmát nem állították le, de számos érkező és induló járatnál késéseket jeleztek.

Az izlandi Meteorológiai Hivatal közlése szerint a földfelszínen mintegy 3,5 kilométeres repedés keletkezett, ami tovább nőtt, de annak legdélebbi pontja is 3 kilométerre volt Grindavíktól. A vulkánból másodpercenként mintegy 100–200 köbméternyi láva tört felszínre. Megjegyezték: ez a mennyiség a korábban a térségben tapasztaltak sokszorosa.

Izlandon 33 aktív vulkánrendszer található, Európában a legtöbb, és átlagosan minden negyedik-ötödik évben történik vulkánkitörés. Az izlandi vulkán 600–1200 éves inaktivitási időszaka után mindössze két éve kezdődött az újabb kitöréses időszak, amely 200–500 évig is tarthat. A témáról bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

(Borítókép: Az izlandi parti őrség által közreadott felvételen láva tör fel a kőzetrepedésekbõl a Reykjanes-félszigeten, Grindavík délnyugati halászvárostól mintegy 4 kilométerre 2023. december 19-én. Fotó: Izlandi parti őrség / AP / MTI)

Rovatok