Index Vakbarát Hírportál

Majdnem harminc helyen megismétlik a szavazást Szerbiában

2023. december 20., szerda 20:40

Szabálytalanságok miatt 28 szerbiai szavazóhelyiségben megismétlik december 30-án a köztársasági parlamenti választást – közölte szerdán az országos választási bizottság (RIK) Belgrádban.

A RIK tájékoztatása szerint összesen 12 240 választópolgárnak kell ismét a szavazóurnák elé járulnia jövő szombaton 7 és 20 óra között – adta hírül az MTI.

A december 17-i választást a voksok 46,7 százalékának megszerzésével a Szerb Haladó Párt (SNS) nyerte meg. A második helyen az ellenzéki Szerbia az erőszak ellen nevű lista végzett a szavazatok 23,69 százalékával. Az eddigi kisebbik kormánykoalíciós partner, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) lett a harmadik 6,55 százalékkal.

A választási bizottság előzetes eredményei alapján az országgyűlésbe bekerült még a jobboldali Remény koalíció (5,02 százalék), és a civilekből álló, A nép egy hangja nevet viselő lista (4,68 százalék). A testület eredményei alapján öt nemzeti kisebbségi párt jutott be a parlamentbe. Az albán kisebbségnek egy, a bosnyák kisebbségnek – két listáról – öt, az orosz kisebbségnek egy, míg a Vajdasági Magyar Szövetségnek hat politikusa kerülhet be a parlamenti patkóba.

A szerbiai jogszabályok szerint a választás végleges eredményeinek kihirdetését követően harminc napon belül kell megalakulnia a parlamentnek, és annak alakuló ülését követően kilencven napon belül kell felállnia az új kormánynak. A Szerb Haladó Párt még nem közölte, kit javasol miniszterelnöknek – közölte az MTI.

Mint ahogy azt korábban megírtuk, akár egyedül is kormányozhat a szerb elnök, Alekszandar Vucsics pártja.

(Borítókép: Választások Belgrádban, Szerbiában 2023. december 17-én. Fotó: Oliver Bunic / Bloomberg / Getty Images Hungary)

Rovatok