Index Vakbarát Hírportál

Akár egyedül is kormányozhat a szerb elnök pártja

2023. december 18., hétfő 10:09

A várakozásoknál jobban szerepelt az Alekszandar Vucsics vezette Szerb Haladó Párt, amely a nem végleges eredmények alapján növelte eddigi képviselői számát, és abszolút többséget szerzett az előrehozott választásokon. Minden jel szerint eggyel több képviselője lesz a szerb törvényhozásban a vajdasági magyarságnak is.

Az adatok 88,4 százalékos feldolgozottsága mellett a Szerb Haladó Pártnak az eddigi 120 helyett 128 képviselője lesz a 250 tagú képviselőházban, vagyis akár egyedül kormányozhat. Semmilyen jel nem utal azonban arra, hogy megválna koalíciós partnerétől, a Vajdasági Magyar Szövetségtől, amely a dolgok pillanatnyi állása szerint szintén növelte képviselői számát, ötről hatra.

A kérdés inkább az, Vucsics pártja igényt tart-e eddigi másik szövetségese, a szocialisták támogatására, akik további 18 hellyel erősíthetik az eddigi hatalmat. Ebben a kérdésben sem várható változás.

A Szerbia az erőszak ellen elnevezésű tömörülés a legnagyobb ellenzéki erő a szerb parlamentben. Tizenegy párt jelöltjei alkotják, és a nem végleges eredmények szerint 65 mandátumra számíthatnak.

Az elnevezésüket a májusi belgrádi iskolai vérengzés és a mladenovaci ámokfutás után kirobbant, heti rendszerességgel megtartott utcai tüntetések mottójából kölcsönözték.

A választások előtt egy hónappal közzétett felmérés szerint a Szerb Haladó Párt támogatottsága megközelítette a 40 százalékot. Ehhez képest a nem végleges eredmények szerint a szavazatok több mint 46 százalékát söpörték be.

„Abszolút többséget” szereztünk – erősítette meg az államfő. Alekszandar Vucsics felhívta a figyelmet: az eredmények jobbak, mint a tavalyi választásokon.

A Szerbia az erőszak ellen elnevezésű ellenzéki koalíció támogatottságát 26 százalékosra valószínűsítették, ehhez képest 23,3 százalékot szereztek.

Soha nem látott választási erőszaknak voltunk tanúi

– jelentette ki az urnazárás után az ellenzéki tömörülés egyik vezéralakja. Miroszlav Alekszics közölte: nem fogadják el az eredményeket, mert nem demokratikus és tisztességes választásokon születtek.

Bejutottak még

A bejutási küszöböt Szerbiában 2020-ban ötről három százalékra csökkentették, a kisebbségre azonban még a parlamenti küszöb szabálya sem vonatkozik.

Az előzetes várakozásokkal összhangban nem jutott be a törvényhozásba a többi között a háborús bűnökért elítélt Vojislav Seselj radikális pártja, sőt a magát államalkotónak nevezett jobboldali koalíció, a Dveri és a Zavetnici sem.

A szavazatok 4,8 százalékával viszont valószínűleg 13 mandátumot szerez majd a Mi, a nép hangja elnevezésű tömörülés, amelynek vezetője, Branimir Nesztorovics a koronavírus-járvány során oltásellenes nézeteivel tűnt ki, és erősen ellenezte a hivatalos szerb egészségügyi intézkedéseket.

Szintén 13 képviselőre számíthat a reményt jelentő, NADA betűszóval jelzett tömörülés, az egykori demokrata párt romjain újjászervezett politikai mozgalom.

Két képviselőre számíthatnak a szandzsáki muzulmánok, egyre a Szerbiában élő albánok, sőt az Orosz párt is.

Ki lesz a belgrádi polgármester?

Az előrehozott választásokkal egyidejűleg hatvanöt önkormányzati választást is rendeztek, köztük a szerb fővárosban.

Az ellenzék szinte biztosra vette belgrádi győzelmét, 77 százalékos feldolgozottság mellett azonban a kormánypárt vezet 48 képviselői hellyel. A Szerbia az erőszak ellen koalíció áll a második helyen 43 mandátummal.

A CeSID és az Ipsos közvélemény-kutatók adatai alapján még az sem kizárt, hogy az oltásellenes gyermekorvos, Nesztorovics mozgalma lesz a királycsináló Belgrádban akkor, ha az államfő pártja a szocialistákkal, az ellenzék pedig az újjászervezett demokratákkal szövetkezik.

A választási részvétel 59,1 százalékos volt, valamivel magasabb, mint tavaly.

A hivatalos előzetes eredményeket az urnazárás után legkésőbb 24 órán belül teszik közzé.

(Borítókép: Alekszandar Vucsics, Szerbia elnöke a Szerb Haladó Párt (SNS) székházában tartott ünnepségeken a vasárnapi általános választást követően 2023. december 17-én. Fotó: Oliver Bunic / Bloomberg / Getty Images Hungary)

Rovatok