Index Vakbarát Hírportál

Több száz millió forintot utalhatott át a magyar kormány Zelenszkij ellenfelének

2023. december 21., csütörtök 20:17

Az Orbán-kormány több száz millió forintot fizetett az ukrán exelnöknek meghiúsult magyarországi látogatásának előestéjén.

Petro Porosenko, az Európai Szolidaritás párt vezetője több mint 37 millió hrivnyát kapott a magyar kormánytól az Orbán Viktorral való meghiúsult találkozója előtt. Ez az ukrán Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) honlapján közzétett adatokból vált ismertté − írja az ukrán Unian hírügynökség.

Így 2023-ban Porosenko két forrásból is kapott jövedelmet, amelyek közül a legfontosabb a magyarországi Pénzügyminisztérium volt. A korábbi elnök 37 104 440 hrivnyát kapott,

ez körülbelül 343 millió forintot jelent mai árfolyamon.

A nyilatkozat szerint a magyar kormány egy héttel azelőtt utalta át a pénzt Porosenkónak, hogy külföldre akart utazni, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel tárgyaljon. Akkor a határőrök nem engedték ki a képviselőt az országból, mert az ukrán különleges szolgálatok olyan információkat kaptak, hogy magyarországi látogatását az orosz FSZB (kémelhárítás) és a GRU (katonai titkosszolgálat) felhasználhatja.

A határról fordították vissza Porosenkót

Mint azt megírtuk, Petro Porosenkót a határról fordították vissza, amikor el akarta hagyni Ukrajnát.  Az egykori államfő − Volodimir Zelenszkij jelenlegi elnök egyik legfőbb ellenlábasa − a történteket politikai indíttatású cselekedetnek minősítette, amely munkájának megzavarására irányult. Olekszandr Kornyijenko ukrán parlamenti alelnök később megerősítette, hogy ő vonta vissza Porosenko engedélyét.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) közölte, hogy

NEMRÉG OLYAN ÉRTESÜLÉS JUTOTT AZ UKRÁN HÍRSZERZŐK BIRTOKÁBA, AMELY SZERINT AZ OROSZ TITKOSSZOLGÁLATOK NEMZETKÖZI SZÍNTÉREN KÉSZÜLNEK „PROVOKÁCIÓRA” UKRAJNA ELLEN.

Ennek célja az lehet, hogy csökkentsék az Ukrajnának nyújtott külföldi támogatásokat, és megosszák az ukrán társadalmat. Az SZBU szerint ebbe a műveletbe „külföldi országok oroszpárti erőit”, valamint „egyes ukrán politikusokat” is bevonnának. 

A közleményben ezután egészen konkrétan közölték: elsődlegesen az volt a problémájuk, hogy Orbán Viktorral is találkozott volna Petro Porosenko.

Az elhárítás információi szerint ebben a kontextusban találkozott volna P. Porosenko, az Európai Szolidaritás párt elnöke Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki rendszeresen ukránellenes álláspontokat oszt meg, »Putyin barátja«, és az Orosz Föderáció elleni szankciók feloldását követeli

– fogalmaztak a közleményben. 

Az SZBU azt írta, hogy szerintük ezt a találkozót (és más olyan „munkamegbeszéléseket”, amelyeken Porosenko részt vesz) az orosz titkosszolgálatok „felhasználták” az oroszpárti narratívák terjesztésére, ezzel is befolyásolva az ukrajnai „különleges hadműveletüket”. 

Végül azt is közölték, hogy a fentiek miatt ők kérték meg az ukrán elnöki hivatalt, a miniszterelnöki kabinetet és a parlamentet arra, hogy a külföldi utazások engedélyezésénél vegyék figyelembe „az ellenség terveit” is. És ezen kérés után döntött a parlament arról, hogy visszavonja Porosenko engedélyét. 

Valentin Gladkih politikai szakértő az Uniannak nyilatkozva úgy vélekedett: Petro Porosenko az Orbánnal tervezett magyarországi találkozó közben rajta keresztül szándékozott jelzést küldeni az Orosz Föderációnak és más érdekelt feleknek arról, hogy kész egy olyan kampányt vezetni, amely „békére kényszeríti Ukrajnát”.

Reagált a volt ukrán elnök pártja: erre költötték a pénzt 

Frissítés: Porosenko pártja utóbb egy közleményben elismerte, hogy valóban megkapták az utalást, és hogy nemcsak Magyarországról kapnak ilyen támogatást. 

Azt írták: 

Petro Porosenko a fegyveres erők támogatásával számos projekthez szükséges pénzeszközök összegyűjtése érdekében nem önállóan foglalkozik a pénzeszközök elhelyezésével, és a források felhasználásának hatékonysága érdekében független szakmai tanácsadókat vonnak be, akik állami és vállalati értékpapírok megszerzésével foglalkoznak Ukrajnában és külföldön. Ezek a személyek független befektetési menedzserek, akik önállóan hoznak pénzügyi döntéseket, és ilyen befektetésekből álló portfóliót alkotnak, diverzifikálva a kockázatokat. Ukrajnában több mint 90%-ban ukrán értékpapírokba fektetnek be − így Porosenko az összes védelmi és szociális kiadást az ukrán költségvetésnek írja jóvá

− fogalmaztak közleményükben. 

(Borítókép: Petro Porosenko 2023. április 24-én. Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto via Getty Images)

Rovatok