Index Vakbarát Hírportál

Ötmillió forint gyorssegélyt nyújt Magyarország a székelyudvarhelyi tragédia érintettjeinek

2023. december 22., péntek 20:00

Az összeget a december 18-án összeomlott diákotthon sérültjeinek és az áldozat hozzátartozóinak küldik a Hungary Helps Program keretében a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet közreműködésével – jelentette be Szijjártó Péter közösségi oldalán.

A külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy minden lehetséges eszközt megadnak a székelyudvarhelyi tragédia érintettjeinek. 

Mint az Index is beszámolt róla, december 18-án  nem sokkal 16 óra előtt a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium kétszintes diákotthonának külső fala ledőlt. Az épület egyharmada összeomlott, a romok pedig maguk alá négy gyereket. Egy 17 éves fiú életét vesztette, három lány pedig súlyosan megsérült. Sipos Dávid most karácsonykor ünnepelte volna 18. születésnapját, csütörtökön vettek végső búcsút tőle hozzátartozói és barátai. 

A balesetért az épület mellett munkálatokat végző kivitelezőcéget okolják, mivel a diákok elmondták, hogy mióta megkezdődtek a munkálatok az épület követlen szomszédságában, a kollégium falain repedések jelentek meg, majd azok egyre nagyobbakká váltak, sőt állítólag azt is „érezték, hogy az épület mozog”. Az iskolaépületet már felújították, a kollégium a következő évben került volna sorra – állította a fenntartó. 

A balesetért az árkot ásó cég vezetője László Szilveszter Sándort tartják felelősnek, akit a fal leomlását követő napon már őrizetbe is vettek a helyi hatóságok – gondatlanságból elkövetett emberöléssel és testi sértéssel vádolják. Kezdeményezték a letartóztatását is, ehelyett azonban két hónapra hatósági felügyelet alá helyezték, amely értelmében nem hagyhatja el Maros és Hargita megyét. 

Rovatok