Index Vakbarát Hírportál

Több száz terroristát tartóztatott le Izrael

2023. december 24., vasárnap 06:55

Izrael azt állítja, hogy az elmúlt héten a Hamász és az Iszlám Dzsihád csoport 200 tagját tartóztatta le, és szállította területére kihallgatásra.

Egy közlemény szerint a gyanúsítottak egy része a civil lakosság körében bujkált, és önként adta meg magát. Izrael szerint 700 palesztin fegyverest tartóztattak le azóta, hogy megkezdte a Hamász felszámolását célzó gázai katonai műveletet és inváziót. 

200 új gyanúsított kihallgatását szombaton közös közleményben jelentette be az izraeli hadsereg és a belbiztonsági szolgálat, a Sin Bet. A közlemény szerint ez azt követően történt, hogy Gázában „több száz, terrorista tevékenységben részt vevő gyanúsítottat” tartóztattak le.

A BBC nem tudta ezeket az állításokat sem független forrásból ellenőrizni. Egy december elején készült videó hitelességét azonban sikerült megerősíteniük: azon több tucat palesztin férfi letartóztatása látható a Gázai övezet északi részén.

76 emberből álló családot öltek meg egy izraeli bombázásban 

Az ENSZ korábban bejelentette, hogy egy 56 éves segélymunkás, Issam al-Mughrabi meghalt egy csapásban − feleségével, gyermekeivel és több mint 70 családtagjával együtt.

A Hamász szerint az izraeliek főleg nőket és gyerekeket öltek meg − közölte a BBC. Hozzátették: nem lehet független forrásból ellenőrizni ezeket az állításokat sem. Izrael korábban hangsúlyozta, hogy lépéseket tesz a civil áldozatok elkerülésére, és a Hamászt okolja, amiért sűrűn lakott területeken helyez el katonai infrastruktúrát.

Izrael szombaton azt is közölte, hogy további öt katonája halt meg a gázai harcokban, így a szárazföldi hadművelet megindítása óta összesen 144 katona halt meg. A hadsereg folytatta a gázai bombázást, és a civileket menekülésre szólítja fel. Hozzátették: egyik vadászgépük likvidálta Hassah Atrash-t, akit azzal vádolnak, hogy fegyvereket csempészett Gázába a Hamász felfegyverzése céljából. A Hamász nem erősítette meg a hírt.

Az izraeli hadsereg végül azt is közölte, hogy a Gázai övezet északi részét szinte teljes mértékben ellenőrzése alatt tartja, és fokozza a műveleteket a déli területeken is.

A Hamász fütyül a palesztinok szenvedéseire

Az izraeli miniszterelnök egyik tanácsadója elismerte, hogy Gázában „óriási a szenvedés”, de a BBC-nek azt mondta, hogy ez azért van, mert a területet vezető Hamász „fütyül” az ott élő emberekre.

Az ENSZ szerint a legutóbbi evakuálási parancs 150 ezer embert érintett Gáza középső részén.

A gázaiak is emberek. Ők nem sakkfigurák

− nyilatkozta Thomas White, a palesztin menekülteket segítő ügynökség, az UNWRA tisztviselője.

A legutóbbi evakuálási parancs a Burejdzs menekülttáborban élő embereket érintette, akiknek azt mondták, hogy a délebbre fekvő Deir al-Balah város felé kell menniük. A Wafa palesztin hírügynökség szombaton arról számolt be, hogy Burejdzset − a dzsabalíjau és a nuseirati táborokhoz hasonlóan − támadták. Egy Zijad nevű orvos a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy az emberek azt kérdezték tőle, hová menjen, mivel „nincs biztonságos hely”.

Rovatok