Index Vakbarát Hírportál

Eltűnt a gulágon Putyin legfőbb ellenfele

2023. december 24., vasárnap 06:12

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető ismét nem jelent meg két tervezett bírósági tárgyaláson, amelyet videokapcsolaton keresztül tartottak pénteken Oroszországban − derült ki a csapatának közleményéből.

Navalnij csapata szerint a prominens ellenzéki politikusról már 17 napja nem kaptak hírt, jelenlegi tartózkodási helye ismeretlen − írja a CNN.

Ma Alekszejnek két tárgyalása lett volna. Ismét nem hozták el. Navalnij még soha nem tűnt el ennyi időre

− írta az ellenzéki politikus csapata egy Telegram-posztban.

Navalnij példátlanul hosszú távolléte a nyilvánosságtól aggodalmat keltett az egészségügyi állapotára vonatkozóan. Segítői többször is információkat kértek az állapotáról, és kriptovaluta-jutalmat ajánlottak fel a jelenlegi tartózkodási helyéről vagy állapotáról szóló megbízható értesülésekért.

A Kremlt a múlt héten többször is kérdezték az ügyről. Újságíróknak azt válaszolták erre, hogy „sem szándékuk, sem képességük nincs arra, hogy figyelemmel kísérjék a foglyok sorsát és az érintett intézményekben való tartózkodásuk folyamatát”.

Nem véletlen, hogy most tűnt el Navalnij

Vlagyimir Milov volt orosz energiaügyi miniszterhelyettes, aki jelenleg Navalnij tanácsadója, a CNN-nek azt mondta, hogy Navalnij eltűnésének időzítése „nem véletlen”, és megjegyezte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy 2024 márciusában ismét indulni kíván az oroszországi választásokon – ezzel legalább 2030-ig megtarthatja hatalmat.

Szerintem ez egy szándékos taktika. Nem véletlen, hogy Navalnij pontosan abban a pillanatban tűnt el, amikor a látszat-elnökválasztást kiírták, és amikor Putyin bejelentette, hogy ismét indulni fog

− mondta Milov.

„Putyin valóban meg akarja mutatni, hogy megfélemlítéssel, elnyomással, a társadalomra gyakorolt nyomással akar újra bejutni a Kremlbe. Ez egyértelműen zsarolás az összes ellenzéki erővel szemben” − tette hozzá.

Milov pénteken azt mondta a Richard Quest műsorvezetőnek, hogy hiába próbálja kideríteni Navalnij hollétét, „egyelőre nincs válasz”. Az interjút megelőzően a CNN pénteken megkereste az orosz büntetésvégrehajtást, hogy információt kérjen Navalnij hollétéről. 

Milov elmondta, hogy kollégáinak hivatalos és írásbeli megkereséseket kellett küldeniük az oroszországi fogvatartási intézményeknek, hogy információt kérjenek Navalnij hollétéről, és ezt a folyamatot fárasztónak és időigényesnek nevezte. Hozzátette, hogy kaptak válaszokat, és néhány fogvatartási intézet megerősítette, hogy Navalnij nem tartózkodik náluk.

Rovatok