Index Vakbarát Hírportál

Eltűnt Navalnij a börtönből, aggódnak az ügyvédjei

2023. december 11., hétfő 16:34

Semmilyen tájékoztatást nem kapnak Alekszej Navalnij ügyvédjei arra vonatkozóan, hogy hol tartózkodik a jelenleg 19 éves börtönbüntetését töltő orosz ellenzéki politikus. A Vlagyimir Putyin legfőbb politikai ellenfeleként számontartott vezetőt már hat napja hiába keresik.

Megszakadt a kapcsolat Alekszej Navalnij ügyvédjei és a bebörtönzött orosz ellenzéki vezető között – írja a CNN

A Putyin legfőbb politikai ellenfelének számító orosz ellenzéki vezetőt egy Moszkvától keletre fekvő büntetés-végrehajtási intézetben tartják fogva, és jelenleg a tartózkodási helye ismeretlen. Navalnijt augusztusban ítélték 19 év börtönbüntetésre, miután legutóbb szélsőséges tevékenység vádjában találták bűnösnek. De korábban számos más bűncselekmény miatt is elítélték már.  

Navalnij támogatói azt állítják, hogy letartóztatása és bebörtönzése politikai indíttatású kísérlet arra, hogy elnyomják Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szembeni kritikáját. Navalnijt legutóbb a Moszkvától keletre fekvő IK–6-os büntetőtelepen tartották fogva. 

Az ügyvédek arról számoltak be, hogy többször is megpróbáltak bejutni két Moszkva melletti börtönbe, ahol a súlyos egészségügyi problémákkal küzdő Navalnij feltételezhetően tartózkodik, de már hat napja eltűnt

 – ezt megerősítette Kira Jarmysh, Alekszej Navalnij sajtótitkára is. 

A szóvivő szerint a hatóságoktól azt a tájékoztatást kapták, hogy a 47 éves Navalnij nem tartózkodik sem az IK–6 vagy az IK–7 elnevezésű büntetőtelepen, de ennél többet nem árulnak el nekik. 

Alekszej Navalnij a leginkább korrupcióellenes aktivistaként ismert férfi 2020-ban mutatott be egy anyagot az elnök eltitkolt palotájáról, ezután nem sokkal megmérgezték idegméreggel, és bár azt túlélte, majd visszatért németországi gyógykezeléséről, azóta ismét egy orosz börtönben van. Egyik ügyvédje, Vadim Kobzev szerint nyilvánvalóan meg akarják törni a börtönhatóságok újabb eljárásaival és különböző kínzásokkal

Rovatok