Index Vakbarát Hírportál

Navalnij: Háromhavonta új büntetőeljárást indítanak ellenem

2023. december 2., szombat 08:50

Minden jel arra utal, hogy nemcsak fizikailag, de mentálisan is igyekeznek megtörni az orosz hatóságok Alekszej Navalnijt, a Putyin legfőbb kritikusának számító ellenzéki aktivistát, aki ellen a 14. büntetőeljárást is megindították: ezúttal vandalizmus miatt emeltek vádat ellene. Navalnij az X-en reagált a történtekre.

Az orosz hatóságok újabb vádakat emeltek Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki politikus ellen, aki Putyin legfőbb politikai ellenségének számít – vette észre az Euronews az aktivista X-en (korábban Twitter) közzétett nyilvános üzenetét. 

Ritkán van ilyen élénk társadalmi és politikai léte egy több mint egy éve magánzárkába zárt rabnak

– írta szarkasztikus bejegyzésében Navalnij, aki arra utalt, hogy az orosz Nyomozó Bizottságtól (ez a fő szövetségi nyomozó hatóság) kapott egy levelet, amelyben tájékoztatták az ellene felhozott új vádakról, amelyeket szomorúnak és abszurdnak nevezett. 

ESZERINT KÉTRENDBELI VANDALIZMUS MIATT EMELTEK VÁDAT ELLENE, AMI EGYÉNEK ESETÉBEN EGY ÉVIG TERJEDŐ KÉNYSZERMUNKÁVAL, CSOPORTOK ESETÉBEN PEDIG HÁROM ÉVIG TERJEDŐ BÖRTÖNnel BÜNTETHETŐ.

Navalnij szerint ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy háromhavonta új büntetőeljárást indítanak ellene, ugyanis szövetségesei szerint ez már a 14. büntetőeljárás a 47 éves férfival szemben. 

Mindent megtesznek, hogy megtörjék Navalnijt

Alekszej Navalnij az az orosz ellenzéki politikus, akit Vlagyimir Putyin rendszerének legkitartóbb ellenségeként tartanak számon. A leginkább korrupcióellenes aktivistaként ismert férfi 2020-ban mutatott be egy anyagot az elnök eltitkolt palotájáról, ezután nem sokkal megmérgezték, és bár azt túlélte, majd visszatért németországi gyógykezeléséről, azóta ismét egy orosz börtönben van. 

Nyugati laboratóriumok szerint idegméreggel követték el a támadást ellene a szibériai úton. Ezt követően újabb eljárások indultak ellene. 2021 júniusában bíróság tiltotta be Alekszej Navalnij regionális irodáinak és korrupcióellenes alapítványának működését.

2021-ben kilencéves börtönbüntetésre ítélték csalás és a bíróság megsértése miatt, emellett terrorizmusra való felhívással és a nácizmus rehabilitálásával is megvádolták már: idén augusztusban zárt ajtók mögött 19 évnyi fegyházbüntetésre ítélte az orosz bíróság, ahol Navalnijt szintén több bűncselekménnyel is megvádolták, majd szélsőséges szervezet alapításában és finanszírozásában találták bűnösnek. 

Navalnijjal nem bánnak kesztyűs kézzel a börtönben, korábban arról számolt be, hogy ugyanazzal a Putyin-beszéddel kínozták 100 napon át. A börtön személyzete ezt „morálépítő tevékenységnek” nevezte. 

Alekszej Navalnij ügyvédje, Vadim Kobzev szerint nyilvánvalóan meg akarják törni a börtönhatóságok újabb eljárásaival. Olyan is előfordult, hogy a börtönőrök egy „rossz higiéniájú” rabot helyeztek el Navalnij cellájában, így vették rá fizikai erőszakra, aminek az lett a vége, hogy golyóálló mellényes és sisakos csapat bántalmazta Putyin ellenlábasát.  

(Borítókép: Alekszej Navalnij 2019. szeptember 29-én. Fotó: Sefa Karacan / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok