Index Vakbarát Hírportál

Előkerült Vlagyimir Putyin legfőbb kritikusa, akit hetek óta kerestek

2023. december 25., hétfő 15:32

December eleje óta mindenki csak találgatta, hova tűnt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető. Most kiderült, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legfőbb kritikusát átszállították egy másik börtönbe, ami az északi sarkkörtől északabbra található.

Navalnijt december 6-a óta keresték a férfi képviselői, az ügyvédje most meglátogatta őt a Jamal–Nyenyec Autonóm Körzetben lévő fogolytelepen. A körülményekhez képest jól van az orosz ellenzéki politikus, mondta Navalnij szóvivője, Kira Jarmis.

Navalnij munkatársai – akik több fogdát is átkutattak az elmúlt napokban – a hónap eleje óta összesen 618 kérelmet nyújtottak be, amiben a keresett személy hollétéről érdeklődtek a hatóságoknál.

„Putyin ellenfelének helyzete világos példája annak, hogy a rendszer hogyan bánik a politikai foglyokkal, hogyan próbálja elszigetelni és elnyomni őket” – jelentette ki a politikus jogi csapata, írja a Bild.

Jarmis szerint Putyin parancsba adta, hogy Navalnijt szállítsák át valahová. Az Egyesült Államok és más országok követelték Moszkvától, hogy Oroszország tisztázza Navalnij tartózkodási helyét.

Navalnijt eleve nem lett volna szabad letartóztatni – ezt már John Kirby, a Fehér Ház szóvivője mondta. Az amerikai kormány felszólította a Kremlt, hogy azonnal engedje szabadon Navalnijt, és biztosítsa, hogy családját tájékoztassák hollétéről.

Rovatok