Index Vakbarát Hírportál

Most már biztos, hogy Izrael még magasabb fokozatra kapcsol

2023. december 25., hétfő 16:59

Izrael nem állítja le, hanem még nagyobb intenzitással folytatja a háborút a Hamász palesztin iszlamista szervezet ellen a Gázai övezetben – jelentette ki vasárnap Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök pártja, a Likud frakcióülésén.

Benjamin Netanjahu arról is beszélt, hogy éppen a tanácskozás előtt tért vissza a Gázai övezetből, ahol harcoló tartalékos katonákkal találkozott.

Mindenki azt kérte tőlem, hogy ne álljunk meg, csináljuk végig! Hosszú küzdelem lesz, amelyhez türelemre, összetartásra és szilárd küldetéstudatra van szükségünk

– fogalmazott Netanjahu. Az izraeli pénzügyminisztérium szakemberei szerint a Hamász elleni háború legalább jövő februárig fog tartani, és költsége jelentősen növeli az államháztartás hiányát.

A háború költsége 2024-ben legalább 50 milliárd sékellel (4250 milliárd forint) több lesz a korábban tervezettnél, és a költségvetési hiány várhatóan az eredetileg tervezett 2,25 százalékosról 5,9 százalékosra emelkedik. Ezekről az adatokról parlamenti tájékoztatóján Itaj Temkin, a pénzügyminisztérium költségvetési biztosának helyettese számolt be.

A pénzügyminisztérium 19 százalékos gazdasági visszaeséssel számol az idei negyedik negyedévben a harmadikhoz képest, és az évi növekedés az eredetileg 2,5 százalékosra prognosztizáltról várhatóan 2 százalékosra esik vissza idénre vonatkozóan. Jövőre már csak 1,6 százalékos gazdasági növekedést várnak az elhúzódó háború miatt.

A Hamász érthetetlen számokat közölt

A Hamász gázai övezeti vezetője ezzel párhuzamosan arról beszélt, hogy fegyvereseik súlyos veszteségeket okoztak az izraeli hadseregnek mind emberéletben, mind felszerelésben.

Jahja Szinvár, a Hamász politikai bizottsága elnökének, Iszmail Hanijének és a testület más tagjainak írt levelében arról számolt be, hogy a szervezet fegyveres szárnya, az el-Kasszám Brigádok elkeseredett, kegyetlen és példa nélkül álló harcot vív az izraeli hadsereg ellen a gázai övezeti háborúban.

Szinvár szerint az el-Kasszám Brigádok tagjai legkevesebb ötezer izraeli katonát támadtak meg, egyharmadukat megölték, másik harmadukat súlyosan megsebesítették, harmadik harmadukat pedig tartósan harcképtelenné tették.

Ezek a számok ellentmondanak az Izrael által közölt adatoknak, mert azok szerint százötvenhat izraeli katona halt meg harcban a Hamász elleni szárazföldi offenzívában.

Szinvár 750 részben vagy teljesen megsemmisített izraeli harcjárműről is írt. Az izraeli hadsereg nem tett közzé ilyen jellegű adatot, szintén hírügynökségek szerint. Az október 7. óta tartó háborúban a gázai egészségügyi minisztérium szerint 20 674 ember halt meg az övezetben, és a partvidéki terület 2,2 millió lakosának nagy része otthona elhagyására kényszerült.

Az izraeli légierő és a tüzérség a konfliktus 80. napján, hétfőn is intenzív támadást indított a Hamász infrastruktúrája ellen a Gázai övezetben. Bombázták Rafahot és Hán-Júniszt, ez utóbbi településen tizennyolcan haltak meg. A Hamász legfrissebb közlése szerint legkevesebb százan haltak meg a Magázi menekülttábor elleni vasárnapi támadásokban.

Fűtőolaj a legnagyobb kórháznak

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának pénteki határozata óta, amely nagyszabású humanitárius segítség azonnali beszállítását sürgette az éhínség fenyegette Gázai övezetbe, a bejutó segélyek mennyisége nem nőtt jelentősen, és a lakosok továbbra is mindenben szükséget szenvednek.

Szombaton az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezette újabb küldöttség látogatott el gázavárosi kórházakba, lehetővé téve több mint 19 ezer liter fűtőolaj szállítását a legnagyobb kórház, az al-Sífa számára – közölte vasárnap este az X-en Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a szervezet főigazgatója.

(Borítókép: Egy izraeli mesterlövész a Gázai övezetben 2023. december 21-én. Fotó: Israel Defense Forces (IDF) / Reuters)

Rovatok