Index Vakbarát Hírportál

Vucsics egy tolvaj – skandálták szenteste, könnygázzal oszlatták a tömeget Szerbiában

2023. december 25., hétfő 09:23

A szerbiai rohamrendőrök könnygázt vetettek be, hogy megakadályozzák az ellenzéki tüntetőket abban, hogy betörjenek a fővárosi városi tanács épületébe, tiltakozásul a választásokon tapasztalt széles körű szabálytalanságok miatt.

Több ezren gyűltek össze Belgrád központjában december 24-én egy kormányellenes tüntetésen, hogy követeljék az egy héttel ezelőtti parlamenti és helyhatósági választások érvénytelenítését, amelyek nemzetközi megfigyelők szerint tisztességtelenek voltak – írja a Reuters hírügynökség. 

A pajzsos rohamrendőrök először elbarikádozták magukat a városi önkormányzat épületében, majd könnygázt és paprikasprét vetettek be, miközben több száz ellenzéki tüntető betörte a bejáratnál lévő ablakokat. Később a rendőrök kiszorították a tömeget a belvárosból, és több letartóztatást hajtottak végre – közölte az ABC News

Az állami választási bizottság előzetes eredményei szerint a populista kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS) a szavazatok 46,72 százalékát szerezte meg a hétvégi előrehozott parlamenti választásokon.

Tisztességtelenek voltak a választások

Egy nemzetközi megfigyelő misszió hétfőn azt mondta, hogy az SNS a média elfogultsága, Alekszandar Vucsics elnök beavatkozásai és a szavazási szabálytalanságok, például a szavazatvásárlás miatt tisztességtelen előnyre tett szert.

Vucsics szerint a választások tisztességesek voltak.

Vasárnap a Reuters tudósítója szemtanúja volt annak, hogy a rendőrség paprikasprét vetett be, miután a tömeg megpróbált betörni a belgrádi városházára, ahol a helyi választási bizottság székhelye van. A tüntetők egy része felmászott az épületre és betörte az ablakokat. Néhányan kövekkel dobálták az ablakokat, betörve az üveget.

Nyugodtan reagálva igyekszünk nem bántani a tüntetőket

– mondta Vucsics kora esti beszédében.

A választásokon a Szerbia az erőszak ellen nevű balközép ellenzéki szövetség a szavazatok 23,56 százalékával a második, a Szerbiai Szocialista Párt pedig 6,56 százalékkal a harmadik helyen végzett.

Srdjan Milivojevic és Vladimir Obradovic, a Szerbia az erőszak ellen koalíció képviselői megpróbálták kinyitni a városháza ajtaját, de nem tudtak bemenni, miközben a tömeg azt kiabálta, hogy „befelé, befelé” és „nem adjuk meg magunkat”.

Vucsics egy tolvaj

– skandálták a tüntetők.

Este 10 óra körül a rohamrendőrök kiszorították a tüntetőket a városháza elől.

Marinika Tepic, a Szerbia az erőszak ellen szervezet egyik tagja a választások óta éhségsztrájkot folytat, követelve azok érvénytelenítését.

(Borítókép: Tüntetők tiltakoznak a belgrádi általános és helyhatósági választások eredménye ellen 2023. december 24-én. Fotó: Filip Stevanovic / Anadolu / Getty Images Hungary)

Rovatok