Index Vakbarát Hírportál

Alekszej Navalnij: „Én vagyok az új Mikulás”

2023. december 26., kedd 17:52

Az orosz ellenzéki politikusról azt sem lehetett tudni, hogy hol van, majd kiderült, átszállították egy északi sarkkörön túli börtönbe. Navalnij három hét után jelentkezett közösségi oldalán, és nem kis iróniával megjegyezte, hogy ő lett mindenki új Mikulása.

„Én vagyok az új Mikulás, már van egy báránybőr kabátom, usankám, és hamarosan kapok valenkit is, ami egy hagyományos orosz téli lábbeli” – írta az X-en Alekszej Navalnij, a bebörtönzött orosz ellenzéki vezető, akiről három héten át semmit sem tudott a világ, de a minap kiderült, hogy átszállították egy északi sarkkörön túli börtönbe. 

20 napig tartó szállításom ideje alatt szakállat növesztettem, sajnos nincsenek rénszarvasok, de vannak hatalmas és nagyon szép bolyhos kutyák. A legfontosabb, hogy most már a sarkkör felett élek

– tette hozzá Navalnij, aki azt is elárulta, hogy kimerítő volt az út, de még mindig jó kedve van, ahogy az egy Mikuláshoz illik. 

Sokáig nem tudták, hogy hol van

Navalnijt december 6-a óta keresték képviselői, ügyvédje csak most látogathatta meg őt a Jamal–Nyenyec Autonóm Körzetben lévő fogolytelepen. Az ellenzéki politikus szóvivője szerint a körülményekhez képest jó állapotban van.

Navalnij munkatársai – akik több börtönt is átkutattak az elmúlt napokban – a hónap eleje óta összesen 618 kérelmet nyújtottak be, amiben a politikus hollétéről érdeklődtek a hatóságoknál.

„Putyin ellenfelének helyzete világos példája annak, hogy a rendszer hogyan bánik a politikai foglyokkal, hogyan próbálja elszigetelni és elnyomni őket” – jelentette ki Navalnij jogi csapata.

(Borítókép: Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető a képernyőkön a pokrovi IK-2 büntetés-végrehajtási telepről származó videolinken keresztül a moszkvai börtönbüntetése elleni fellebbezés elbírálására irányuló tárgyaláson, Oroszországban 2022. május 24.  Fotó: Evgenia Novozhenina / Reuters)

Rovatok