Index Vakbarát Hírportál

Diktatúrát kiáltottak a korábban diktatúrával vádolt lengyel konzervatívok

2023. december 26., kedd 13:32

Tüntetni hívja az elmúlt nyolc év kormányzása után ellenzéki párttá váló Jog és Igazságosság (PiS) a lengyeleket, amiért a jobboldali-konzervatív párt szerint a Donald Tusk vezette kormány alkotmányellenes döntést hoz.

Január 11-ére tüntetni hívja híveit az októberi parlamenti választás után ismét ellenzékbe került jobboldali-konzervatív Jog és Igazságosság (PiS). Mindezt a párt szóvivője, Rafal Bochenek jelentette be az Onet tudósítása szerint. 

Bochenek arra kérte a „szabad Lengyelországot” szerető lengyeleket, hogy január 11-én délután négykor a lengyel törvényhozás alsóháza, a szejm épülete előtt tiltakozzanak a nyolc év PiS-kormányzást december 13-án leváltó  Donald Tusk „diktatúrája ellen”.

A párt szóvivője szerint ugyanis a lengyel köztévé átalakítása vagy az uniós migrációs paktum elfogadása alkotmányellenes – a jobboldali párt emiatt hívja tüntetni a lengyeleket.

Január 11-én tiltakozunk az ellen, hogy a Tusk-kormány illegális migránsokat fogadjon be, vagy magas bírságot fizessen azért, ha nem fogadná meg őket, annak ellenére, hogy közel 11 millió lengyel a népszavazáson tiltakozott ez ellen

– utalt az október 15-i parlamenti választással egy időben tartott, végül érvénytelen népszavazás egyik kérdésére Bochenek, aki hozzátette, Tuskék a kampány során e tervüket eltitkolták. Emellett pedig azzal is megvádolta a kormányt, hogy az elmúlt nyolc évben a PiS-es szócsőként működő köztévé (TVP) szabadságát megtámadták.

Egyre keményebb harc megy a közmédiáért Lengyelországban 

Donald Tusk még a választás előtt kijelentette, hogy amennyiben kormányváltásra kerül sor, akkor átalakítják a TVP vezetését, és elhallgatják az általuk csak TVPiS-nek nevezett, az egykori kormánypárt üzeneteit sokszor kritikátlanul közlő TVP Info nevű hírcsatornát – a csatorna december 20-án ideiglenesen elérhetetlenné is vált, amit a PiS kritizál, mert szerintük fontos lenne, ha más nézőpontok is megjelenhetnének a lengyel médiában. Tusk kormánya azt ígérte, a közmédium csak akkor fog ismét működni, ha visszaállították annak a függetlenségét.

A köztévéért egyébként a kormányváltás óta nagy harcok zajlanak: miközben az új Tusk-kormány egy kormányhatározattal elkezdte az átalakítást, és a kultúráért felelős minisztérium megszüntette a TVP felügyelőbizottságát – amit még az előző PiS-kormány hozott létre, és a párttal szimpatizáló személyekkel töltötték fel –, Tuskék a közmédia felügyeletét visszaállítanák a Nemzeti Műsorszolgálati Tanács kompetenciája alá.

Ugyanakkor miután a minisztérium megszüntette a felügyelőbizottságot, a bizottság karácsonykor ügyvivő elnöknek kinevezte a korábbi PiS-es lengyel elnök, Lech Kaczynski korábbi szövetségesét, Maciej Lopinskit a köztévé élére – a minisztérium szerint jogtalanul, mivel egy már jogutód nélkül megszűnt intézmény döntött erről.

Előtte december 20-án volt egy éles szóváltás a csatorna miatt: miközben a Szejmben a képviselők a közmédia új szabályozásáról tartottak vitát, a PiS kivonult az ülésteremből és helyette a tévé székházába mentek, hogy így tiltakozzanak – végül a rendőrök vezették ki őket az épületből.

A lépés miatt több PiS-es politikus is azzal vádolta meg a kormányt, hogy megszegték a törvényt és az alkotmányt.

A Reporters Without Borders (RWB) médiával foglalkozó civil szervezet arra szólította fel a Tusk-kormányt és a Szejmet, hogy olyan törvényt dolgozzanak ki, ami megfelelő garanciákat ad majd a közmédiának, hogy politikai hatásoktól függetlenül működhessen.

Rovatok