Index Vakbarát Hírportál

Holland király: A karácsony a megbékélés időszaka

2023. december 26., kedd 13:10

Ahol egykor egy jászol állt és angyalok énekeltek, ott ma konfliktus van. Mély sebek keletkeztek, és a béke, a kiengesztelődés távolabbinak tűnik, mint valaha – emelte ki Vilmos Sándor holland király hagyományos karácsonyi üzenetében.

A Közel-Keleten fellángolt erőszak Hollandiában egyaránt feszültségekhez vezet, sokakat tölt el félelem a nyugat-európai országban is. A gátak megemelése nem véd meg minket a konfliktusok hatásaitól” – fogalmazott az uralkodó a holland köztelevízión elmondott ünnepi beszédében. 

Hozzátette: a megalkotott holland szabályok, amelyek mindenkire vonatkoznak, kapaszkodót, stabilitást és biztonságot jelentenek mindenki számára. A megfélemlítés, a fenyegetés és sértés, a megkülönböztetés bármilyen formája elfogadhatatlan. Aki ezt választja, lealacsonyítja önmagát és károsítja a közösséget – idézte az MTI.

„Hibákat elkövetni emberi dolog, de ha tanulunk belőlük, jobb emberekké válunk”– fogalmazott Vilmos Sándor, majd úgy folytatta: ha az energiánkat a megoldások keresésére összpontosítanánk, sokkal többet érnénk el.

Nem szabad ítélkezni egymás felett, hanem elfogadva az emberi természetet, meg kell érteni egymás kétségeit, aggodalmait és a hiányosságokat

– jelentette ki.

„Nincs még egy olyan ország, mint Hollandia. Együtt alkotjuk ezt az országot, amely még mindig a világ egyik legjobb helye. Erősségünk az ellentmondások áthidalásában, az ellentétes álláspontok meghallgatására való nyitottságban rejlik” – hangsúlyozta a holland király.

(Borítókép: A Holland királyi család 2023. december 22-én. Fotó: Patrick van Katwijk / Getty Images Hungary)

Rovatok