Index Vakbarát Hírportál

Elcsent karórák és egyéb bűntények a brit uralkodói családban

2023. december 28., csütörtök 19:35

Három értékes karórát loptak el Westminster hercegétől még tavaly, de az eltűnésük csak azok után derült ki, hogy nemrég bíróság elé állították a gyanúsítottakat. Nem ez volt az egyetlen bűntény az uralkodói családban.

A 32 éves arisztokrata, III. Károly király keresztfia, Hugh Grosvenor még egy tavaly augusztusi napon döntött úgy, hogy aznapi öltözékéhez a Cartier London Tank JC elnevezésű karórája illik a leginkább. De sehol sem találta. Akkor vette csak észre, hogy még két karórája hiányzik.

A Panerai Luminor Marina és a Breitling piaci ára egyaránt hatezer font, napi árfolyamon csaknem 2,7 millió forint, a Cartier azonban sokkal drágább: harmincezer fontba, több mint 13 millió forintba kerül.

A herceget nem érintette komolyabban a veszteség. Grosvenor vagyonát 9,42 milliárd fontra, csaknem 4200 milliárd forintra becsüli a lopást megszellőztető Telegraph. Ennek ellenére a hercegi hivatal feljelentést tett.

Feltételezték, hogy az óráknak az ódon kastély, az Eaton Hall felújítása során veszett nyoma – három héttel korábban. Ez alatt az idő alatt a hercegnek fel sem tűnt az összesen negyvenkétezer font értékű időmérők hiánya.

A kastély minden helyiségének tatarozására adott utasítást – hálószobája kivételével, ahol az órákat tárolta.

A gyanú gyorsan a felújítást végző két munkásra terelődött.

Egyikük bűnösnek vallotta magát, a másik ártatlannak. Ítélet még nem született az ügyben.

A felperes természetesen nem jelent meg a tárgyaláson. A jóképű Hugh Grosvenor, a cári Romanov család sarja korábban Grosvenor grófja volt, most pedig Westminster hetedik hercege. Nagy-Britannia legvonzóbb agglegénye volt, amíg áprilisban be nem jelentette eljegyzését Olivia Grace Hensonnal.

A kis fizetés

Sokkal kínosabb volt egy másik „királyi” lopás, még 1998-ban. James Hewitt széfjéből levelek tűntek el. A 64, érzelmektől túlcsorduló levelet Lady Di írta 1989 és 1991 között szerelmének, a brit sereg századosának.

A leveleket Hewitt újdonsült menyasszonya, Anna Ferretti lovasította meg, de nem féltékenységből, hanem azért, hogy pénzzé tegye. Egy lapnak kínálta fel megvételre, a szerkesztőség azonban a teljes csomagot közzététel nélkül visszajuttatta a Kensington-palotába.

Ferrettit letartóztatták és kihallgatták, de miután megbánta tettét, felfüggesztették az ellene indított eljárást.

Tőle eltérően Adamo Canto nyolc hónapot kapott. A Buckingham-palota felszolgálója hetvenhét tárgyat sajátított el, amiket az eBay-en próbált értékesíteni. Voltak köztük egyedi fotók Cambridge hercegéről és hercegnőjéről, érmék, és egy különleges Samsung mobil, amit András hercegnek gyártottak.

A tolvaj azzal védekezett, hogy kicsi volt a fizetése.

A királynő hálószobája

Erzsébet királynő lánya, Anna hercegnő és akkori férje, Mark Phillips egy jótékonysági vetítésről tért vissza a Buckingham-palotába 1974 márciusában, amikor egy autó vágott az őket szállító limuzin elé. A vezetője pisztolyt rántott, lelőtte a hercegnő sofőrjét, testőrét és egy arra járó újságírót, majd Annára parancsolva megpróbálta kitessékelni a kocsiból.

Szó sem lehet róla!

replikázott magából kikelve azóta elhíresült mondatával a királynő lánya.

A 26 éves munkanélküli támadót, Ian Ballt a helyszínen elfogták. Bűnösnek vallotta magát, 41 évre ítélték, és még mindig a szigorú Broadmoor börtön zárt pszichiátriáján őrzik.

Michael Fagan 1982-ben tört be a Buckingham-palotába – ráadásul kétszer. A munkanélküli kőműves első próbálkozása során az uralkodó szobalányának hálószobájában kötött ki, aki sikoltozva futott segítségért. Fagan nem rohant el lélekszakadva. Fél órán át kóborolt a palotában, felült a trónra, sőt fél üveg bort is elszopogatott.

Egy hónappal később egyenesen a királynő lakosztályát célozta meg. A történteknek különböző változatai forognak közszájon.

A korona című sorozat szerint leült őfelsége ágya végén, Fagan azonban másként emlékezett vissza az eseményekre. II. Erzsébet először a biztonságiak segítségét kérte, ám amikor senki sem válaszolt, a lakáját hívta, aki kikísérte Fagant.

A 33 éves betolakodót őrizetbe vették, de végül nem ezért került börtönbe, hanem kábítószercsempészetért.

(Borítókép: Károly király és Kamilla királyné a koronázási ünnepség után megérkezik a Buckingham-palotába 2023. május 6-án. Fotó: Brandon Bell / Getty Images Hungary )

Rovatok