Index Vakbarát Hírportál

A brexitet támogató kocsmáros lovagi címet kaphat

2023. december 28., csütörtök 15:48

Tim Martint, a Wetherspoons szókimondó alapítóját és vezetőjét az üzleti életben betöltött szerepéért jelölték a címre és feltehetően év végén meg is kapja Károly királytól.

Tim Martin egyetlen pubból hozott létre kocsma láncot 1979-ben 875 telephellyel, de arról is ismert, hogy ő volt a brexit egyik leghangosabb támogatója, aki rendszeresen kampányolt Boris Johnson mellett az Európai Unióból való kilépéskor – írja az Independent.

A címért való egyik támogatója, Kemi Badenoch üzletember szerint sikerei elismerésre méltóak és nem szabad mellőzni őt, csak azért, mert kiállt a kilépés mellett.

Martin egyébként a megállapodások nélküli keményvonalat képviselte a brexit-szavazások idején. Szerinte az Unió egyre kevésbé demokratikus, elfojtja a gazdasági növekedést, nem általános választójog alapján választják meg az elnököt, az EP-képviselők nem kezdeményezhetnek törvényeket és az Európai Bíróság nem tartozik elszámolással a Parlamentnek.

A kocsmatulajdonos üzletember anno azzal is a címlapokra került, hogy megígérte, ivóiban nagyon alacsony áron méri majd az italt, ha Boris Johnsonnak 2019 októberéig sikerül kilépnie az EU-ból, ahogy azt Johnson korábban megígérte.

De nem minden kijelentése aratott sikert még hívei között sem, például, mikor azt javasolta, alkalmazottai menjenek a Tescóhoz dolgozni a koronavírus-járvány bizonytalansága miatt, sokan felhördültek. A járvány kezdetekor kijelentette, cége nem fizeti tovább a bezárt kocsmák nem dolgozó alkalmazottait és inkább pártoljanak át a szupermarkethez, ehhez sok szerencsét is kívánt.

Rovatok