Index Vakbarát Hírportál

El Chapo, a drogbáró már sosem látja meg a napfényt

2023. december 30., szombat 14:27

Mike Vigil, a kábítószer-ellenőrzési hivatal nemzetközi műveleteinek egykori vezetője számolt be arról, nem hiszi, hogy a 2019-ben elítélt El Chapo drogbáró valaha is ki fog szabadulni a börtönből. Sőt, úgy véli, már semmilyen befolyása nincs a kartellben.

Mint megírtuk, Joaquin Guzmant, ismertebb nevén El Chapót, azaz a Köpcöst még 2014-ben tartóztatta le a mexikói katonaság Culiacánban, de meglépett. Ezt követően újra elkapták, ám 2015-ben ismét megszökött a börtönből. A hatóság 2016-ban megint lecsapott rá Mexikóban, és kiadták az Egyesült Államoknak, ahol 2019-ben életfogytiglanra és további 30 évig tartó börtönbüntetésre ítélték. Az Egyesült Államok történetének egyik legnagyobb kábítószerperében a mexikói Sinaloa-kartell egykori vezetőjét tízrendbeli bűncselekményben találták bűnösnek.

A vádpontok között bűnszövetkezet létrehozása, összeesküvés pénzmosás kapcsán, kokain, heroin, marihuána és más kábítószerek nemzetközi terjesztése, illetve tűzfegyverek használata szerepelt. Az elítélt 2019 óta egy coloradói börtönben tölti büntetését – míg felesége 2021 novemberében három év börtönbüntetéssel megúszta, és idő előtt szabadulhatott.

A drogbáró legutóbb 2022-ben próbált fellebbezni a döntés ellen, azonban nem járt sikerrel. Idén pedig azt szerette volna elérni, hogy egy bíró vizsgálja felül az ítélet jogszerűségét, amit Brian Cogan bíró elutasított, így biztosan a hűvösön marad. Cogan többek között azzal érvelt, hogy a vádak, amelyekkel kapcsolatban elítélték őt, akár halálbüntetést is eredményezhettek volna. Sőt, Mike Vigil, a DEA (a kábítószer-ellenőrzési hivatal) nemzetközi műveleteinek egykori vezetője egy nemrég készült interjúban kijelentette:

Nem hiszem, hogy valaha is újra látja majd a napvilágot. A befolyása pedig eltűnt.

Csak az Antarktiszon nincs jelen a kartell

Mike Vigil éveken át volt beépített ügynök, és kartelltagnak adta ki magát Mexikóban és Kolumbiában is. Mint a Daily Mailnek adott interjújában kifejtette, El Chapo befolyása a Sinaloa-kartellre, amelynek korábban a vezetője volt, teljesen megszűnt, illetve elhaltak a kommunikációs vonalai is. Elmondása szerint így már semmilyen kapcsolata nincs a kartellel, és valószínűleg beletörődött abba, hogy az élete véget ért. 

Valójában azt sem fogja soha megtudni, hogy pontosan hol van börtönben. Ezt szándékosan titkolják minden fogoly elől. A cellaablakok csak rések, ami nem teszi lehetővé, hogy az olyanok, mint ő, egy fix helyet határozzanak meg egy támadócsapat számára, hogy kiszabadítsák. Gyakorlatilag lehetetlen információhoz jutni. Nincs interakciója más fogvatartottakkal, és csak minimálisan érintkezik az őrökkel

– fejtette ki.

Az egykori vezető emellett kiemelte, El Chapo elfogása ellenére a Sinaloa-kartell nem szűnt meg létezni, és nem csökkent a hatalmuk sem. A drogbáró helyét a négy fia vette át, ám Vigil úgy véli, nem ők vezetik a kartellt, ami még akkor sem roppanna össze, ha elkapnák őket, mivel nélkülük folytatnák a fentanil gyártását. Hozzátette, a Sinaloa a valaha létezett legerősebb kartell. 

Jelenleg a hét kontinens közül haton jelen van. Csak azért nem működik az Antarktiszon, mert ott senki sem él

– jegyezte meg. 

Elmondása szerint a kartellt valójában Ismael Zambada, azaz El Mayo vezeti, akit kvázi lehetetlen elkapni. Soha egyetlen percet sem töltött börtönben, és sosem fogták el. A hatóságok eddig körülbelül háromszor jártak közel hozzá, de minden alkalommal meghiúsult az akció. Ennek következményeképp El Mayo már szinte soha nem jön le a Sierra Madre-hegységből. Mint mondta, ha El Chapo is így tett volna, valószínűleg még mindig szabad ember lenne. 

Fémkádban készítik a drogot

A volt vezető Andres Manuel Lopez Obrador mexikói elnököt is hibáztatta a kartell folyamatos felemelkedéséért, aminek következtében szintetikus drogokkal árasztották el az Egyesült Államokat, mivel ezek olcsók és könnyen előállíthatók.

A kartelltagoknak fillérekbe kerül a kábítószerek elkészítése. Kínából importálják a szereket, és nem kell az ópiummák betakarítására támaszkodniuk. De mindig beleborzongok, amikor egyesek azt mondják, hogy a kartellek fentanilt és hasonló szereket állítanak elő szuperlaborokban. Ez azt az illúziót kelti, hogy olyanok, mint egy gyógyszerészeti labor. Ezek nem szuperlaborok. Fémkádak, amikben valaki egy fadarabbal keveri a szereket. Ilyen egyszerű és olcsó

– magyarázta.

Rovatok