Index Vakbarát Hírportál

Gázában már tízezrek élnek a szabad ég alatt, míg Izrael újabb amerikai fegyvereket kaphat

2023. december 30., szombat 19:01

Izrael folytatja offenzíváját, amelynek során egyre mélyebbre hatolnak be a katonai egységek Gázába. Az ENSZ szerint az elmúlt napokban legalább 100 ezer ember menekült Rafahba, Gáza legdélebbi városába, miközben a harcok egyre durvábbak Hán Juniszban – amelyet Izrael a Hamász fellegvárának tart.

Az izraeli tankok szombaton állandó légi és tüzérségi támogatás mellett egyre mélyebbre hatoltak be a Gázai övezet középső és déli részén, vagyis folytatták a támadást, amely az enklávé nagy részét lerombolta, és amely Izrael szerint még hónapokig tarthat.

A harcok Buredzsi, Nuszejrat, Maghazi és Hán Junisz menekülttáborai ellen összpontosultak, mindezt intenzív légicsapások támogatták, amelyek miatt a kórházak tele vannak sebesült palesztinokkal – közölte a Reuters.

A támadásokban egy palesztin újságíró – aki az Al-Quds TV-nek dolgozott – is meghalt a családjával együtt a Gázai övezet középső részén lévő Nuszejrat táborban lévő házukat ért légicsapásban – közölték egészségügyi tisztviselők és az újságíró kollégái. A Hamász irányítása alatt lévő Gázai övezet kormányzati médiahivatala szerint eddig összesen 106 palesztin újságíró vesztette életét az izraeli offenzívában.

Az ENSZ UNRWA nevű segélyszervezetére hivatkozva a BBC azt állította, hogy sok kitelepített gázai kénytelen a szabad ég alatt élni, annak ellenére, hogy folyamatosan keresik a biztonságos helyeket. Ezzel szemben az izraeli hadsereg azt állítja, hogy több tucatnyi, általa „terrorista ügynökként” számontartott személyt likvidált Gázában.

A bombázásoknak az elmúlt 24 órában 165 halálos áldozata és 250 sebesültje volt Gázában – közölték a Hamász vezette terület egészségügyi hatóságai. 

Ezzel a palesztin hatóságok szerint október 7. óta összesen 21 672 palesztin halt meg és 56 165 sebesült meg izraeli csapások következtében a Gázai övezetben – közölte a The Guardian

Amerikai fegyvereket kaphatnak az izraeliek

Joe Biden amerikai elnök ebben a hónapban másodszor is megkerülné a kongresszust, hogy jóváhagyjon egy Izraelnek szóló sürgősségi fegyvereladást. Antony Blinken amerikai külügyminiszter közölte a kongresszussal, hogy másodszor is sürgősségi döntést hozott egy 147,5 millió dolláros eladásról.

Blinken december 9-én hasonló döntésről számolt be, amikor jóváhagyták majdnem 14 000 harckocsilőszer eladását, több mint 106 millió dollár értékben.

A washingtoni külügyminisztérium szerint az Egyesült Államok „elkötelezett Izrael biztonsága mellett”. A sürgősségi határozat azt jelenti, hogy a vásárlás megkerüli a külföldi katonai eladásokra vonatkozó kongresszusi felülvizsgálati kötelezettséget. 

Az ilyen döntések ritkák, de nem példa nélküliek, amikor a kormányok úgy látják, hogy sürgős szükség van a fegyverek szállítására – emlékeztetett a Sky News.

Korábban a Dél-Afrikai Köztársaság keresetet nyújtott be az ENSZ-ben, mert szerintük Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeket. Ezt követően Izrael felszólította a Nemzetközi Bíróságot és a nemzetközi közösséget, hogy utasítsák el Dél-Afrika alaptalan állításait.

Rovatok