Index Vakbarát Hírportál

Egy nap alatt csaknem 200 ember vettek őrizetbe Törökországban, akik kapcsolatban állhatnak az Iszlám Állammal

2023. december 30., szombat 11:28

Törökországban szombaton 189 embert vettek őrizetbe az Iszlám Állammal való feltételezett kapcsolatuk miatt.

A török hatóságok 189 embert vettek őrizetbe szombaton az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezettel való feltételezett kapcsolata miatt egy 37 tartományra kiterjedő, összehangolt műveletben – írja az MTI.

Az őrizetbe vettek állampolgárságáról nem osztottak meg információt.

Az Iszlám Állam terjeszkedése során 2014-ben már Irak és Szíria harmadát tartotta ellenőrzése alatt, és ugyan az elmúlt években jelentősen sikerült visszaszorítani őket egy minimális területre,

fegyvereseinek támadásai azóta is rendszeresek.

2017. január 1-jén 39-en haltak meg egy isztambuli éjszakai klubot ért támadásban, amelyet a dzsihadisták számlájára írtak a hatóságok.

Törökországban azután kezdték el fokozni az Iszlám Állam és az Ankara által szintén terroristának tekintett, de a dzsihadistákkal ellenséges kurd lázadó fegyveresek elleni műveleteket, hogy gyaníthatóan az utóbbiak október 1-jén pokolgépet robbantottak Ankarában, kormányzati épületek közelében.

Pénteken 29, az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezettel feltehetően kapcsolatban álló embert vettek őrizetbe, akik a gyanú szerint templomok és zsinagógák ellen készültek terrortámadásokat végrehajtani Törökországban.

Rovatok