Index Vakbarát Hírportál

Végletes és baljós kijelentést tett Kim Dzsongun

2023. december 31., vasárnap 12:35

Észak-Korea nem törekszik többé a megbékélésre és az újraegyesítésre Dél-Koreával – jelentette ki Kim Dzsongun, Észak-Korea vezetője a KCNA állami hírügynökség vasárnapi jelentése szerint.

Kim Dzsongun úgy fogalmazott, hogy a Korea-közi kapcsolatok „két ellenséges ország és két háborúban álló hadviselő fél kapcsolatává váltak” – idézi az észak-koreai vezetőt a CNN.

Itt az ideje, hogy elismerjük a valóságot és tisztázzuk a déliekkel való kapcsolatunkat

– fogalmazott Kim, majd hozzátette, hogy amennyiben az Egyesült Államok és Dél-Korea támadást intéz országa ellen, a „nukleráris háború elrettentő erejével” fognak reagálni.

A vezető kijelentette, hogy „a megbékélés és az egyesítés érdekében való együttműködéssel” olyan emberekkel foglalkozik a két ország, akik ellenségnek tekintik őket, és „csak a lehetőségre várnak, hogy a jelenlegi rezsimet elpusztítva egybeolvasszák” őket.

Észak- és Dél-Korea az 1953-as koreai háború vége óta technikailag még mindig háborúban áll, de mindkét kormány részéről történtek erőfeszítések arra, hogy egy napon újraegyesüljön a két ország. A feszültségek az utóbbi években kiéleződtek, miután Kim Dzsongun – a nemzetközi szankciók ellenére – fokozta az ország nukleáris fegyverkezését.

Ahogy az Indexen írtuk, az észak-koreai vezető háborús előkészületek fokozására szólított fel a Koreai Munkapárt Központi Bizottságának évzáró plenáris ülése második napján, csütörtökön is. Beszédében Kim Dzsongun a lőszergyártásért, a nukleáris fegyvergyártásért, valamint a polgári védelemért felelős szektort is megszólította.

Rovatok