Index Vakbarát Hírportál

Világrekordot döntött egy nő az Antarktisz jegén

2024. január 2., kedd 07:23

Egy brit katonatiszt először döntött rekordot az Antarktisz jegén nőként, ahol nagyjából egy hónap alatt megtett síelve 1130 kilométert teljesen egyedül. A tűző nap és az állandó fehérség okoztak ugyan nehézséget számára, de kiváltságként élte meg, hogy az Antarktiszon sétálhat.

A brit hadsereg egészségügyi tisztje, Harpreet Chandi rekordot döntött: 31 nap, 13 óra és 19 perc alatt megtett 1130 kilométert az Antarktisz jegén, ezzel ő a leggyorsabb nő, aki egyedül síelt át az Antarktiszon – írja a The Guardian

A katona korábban már két másik Guinness-rekordot is megdöntött az Antarktiszon, a mostani, harmadik világrekordjával pedig egy nappal, 14 órával és 34 perccel verte meg a korábbi rekordtartót, a kanadai Caroline Cotét. A Guinness World Recordsnak ellenőriznie kell az állítást, ami több hónapig is eltarthat.

Fáradt vagyok, de nagyon örülök, hogy sikerült. Az Antarktisz csodálatos hely, és abszolút kiváltság, hogy itt lehetek

– mondta a világrekorder egy hírügynökségnek. 

Harpreet Chandi november 26-án hagyta el a Ronne jégtakaró Hercules-öblét, és csütörtökön, brit idő szerint hajnali 2 óra 24 perckor érkezett meg a Déli-sarkra.

Először azzal írt történelmet, hogy 2021-ben az első színes bőrű nőként egyedül és támogatás nélkül teljesítette a 700 mérföldes antarktiszi utat a Déli-sarkig. A következő évben két világrekordot is megdöntött, köztük a leghosszabb önálló, támogatás nélküli, egyirányú sarki síexpedíciót. 

Harpreet Chandi azt mondja, hogy az előző útja volt „a legnehezebb dolog, amit valaha véghez vitt”, és kezdetben nem hitte volna, hogy idén visszatér az Antarktiszra. Akkor ugyanis csaknem 20 kilót fogyott, sérüléseket szerzett, valamint tavaly februárban egy műtéten is átesett. 

A katonatiszt arról is beszélt, hogy eddig csak egyszer síelt folyamatosan lejtmenetben és „szörnyű élmény volt” számára, a kihívás előtt éppen ezért egy hetet töltött egy norvégiai felfedezővel edzéssel. Átlagosan napi 12-13 órát síelt, és egy túlélő-felszereléssel megpakolt 75 kilós szánkót húzott. 

A körülményeket nem tudtam irányítani, a tűző napsütést, a fehérséget, a mínusz 30 fokos hőmérsékletet, de azt igen, hogy hogyan kezeljem őket. Csak lépésről lépésre haladtam

– mesélte Chandi. 

Rovatok