Index Vakbarát Hírportál

Túlélőhorror lett a szilveszteri horgászatból egy queenslandi lakosnak

2024. január 3., szerda 17:00

A hatóságok jelenleg is keresik azt a krokodilt, mely megtámadott egy halászhajót az ausztrál Queenslandben.

Az eset 2023 utolsó napjának reggelén történt a Jane Creek-pataknál, ahová Richard Brookman 45 éves helyi lakos évtizedek óta járt horgászni mindenféle atrocitás nélkül. A férfi az ABC-nek elmondta, volt egy megmagyarázhatatlan, hátborzongató érzése, mintha valaki vagy valami figyelné. Mikor bekapcsolta a fényszórót, meglátta a krokodilt, amely tátott szájjal, egyenesen felé tartott.

Brookman becslése szerint a krokodil körülbelül 4 méteres volt, míg a csónakja mindössze 3 méter hosszú.

Mielőtt a horgász beindíthatta volna a motort, a vadállat hirtelen a levegőbe ugrott, és rázuhant a csónakra. A férfi átugrotta a krokodilt, hogy odaférhessen a horgonyhoz, ám ekkor az állat megpördült és visszaesett a vízbe. A horgász így épségben – bár halálra rémülve – térhetett vissza a partra.

A vadvédelmi őrség tagjainak január elsején Brookman elmondta, hogy még soha nem látott példát hasonló esetre a térségben. Hozzátette, hogy a krokodil a fajtájára egyáltalán nem jellemző, „aggasztó viselkedést” tanúsított, amit mindenképpen ki kell vizsgálni.

A krokodil felkutatását végző Queenslandi Környezetvédelmi, Tudományos és Innovációs Minisztérium (DESI) figyelmeztető táblákat helyezett el a környéken, amíg az állatot meg nem találják. Ha a vadőrök megtalálják a krokodilt, és úgy vélik, hogy veszélyt jelent, akkor eltávolítják a patakból.

Mint a Livescience írja, Queenslandben a krokodiltámadások egyébként igen ritkák. 1985 decembere és 2023 júliusa között összesen 47 támadást jelentettek az államban, amelyek közül 13 volt halálos kimenetelű.

Az Indexen legutóbb novemberben számoltunk be krokodiltámadásról, melynek következtében Colin Deveraux marhatenyésztő egy hónapot kórházban töltött. A farmert egy 3,2 méter hosszú sós vízi krokodil támadta meg Ausztrália középső részén.

Rovatok