Index Vakbarát Hírportál

Tovább dagad az Epstein-botrány: András herceg, Bill Clinton és Michael Jackson neve is szerepel az aktákban

2024. január 4., csütörtök 09:38

Több mint 170 ember vallomását tartalmazzák azok a bírósági dokumentumok, amelyeket a napokban hozott nyilvánosságra Loretta Preska New York-i bíró Jeffrey Epstein egykori, szexkereskedelemmel vádolt üzletember és letartóztatott társa ügyében. A 900 oldalnyi dokumentum vallomásaiban olyan nevek merülnek fel, mint Donald Trump, Michael Jackson vagy András yorki herceg.

András herceg is szerepel azok között a magas rangú személyek között, akiket a szexuális bűnöző és üzletember Jeffrey Epstein kapcsolatait részletező, újonnan nyilvánosságra hozott bírósági dokumentumokban megneveztek. A többtucatnyi aktában Bill Clinton, Donald Trump és Michael Jackson neve is szerepel – írja a BBC

A napokban hozták nyilvánosságra azokat az aktákat, amelyek a jelenleg börtönbüntetését töltő Ghislaine Maxwell, Jeffrey Epstein szeretőjének és jobbkezének ügyében halmozódtak fel. A nőt még 2015-ben perelte be rágalmazásért Virginia Roberts Giuffre, aki szexuális zaklatással vádolta András herceget, ám végül sikerült peren kívül megegyezniük. Több mint 170 ember tett vallomást az ügyben, köztük Epstein társai, barátai és áldozatai. Loretta Preska New York-i bíró pedig úgy határozott, hogy a több száz aktát nyilvánosságra kell hozni, ami a napokban meg is történt. 

A mintegy 900 oldalnyi dokumentumok közül első körben nyilvánosságra hozott akták a jelek szerint óriási meglepetést ugyan nem tartogatnak, ám olyan nevekkel találkozhatunk bennük, mint András hercegé, Bill Clintoné vagy Michael Jacksoné. Maga Loretta Preska New York-i bírónő is hangsúlyozta az akták kiadásának elrendelésekor, hogy a nevesített személyek közül sokakat már Maxwell büntetőperének idején azonosítottak. Az ügy további aktáit várhatóan a következő napokban hozzák nyilvánosságra. Az iratokban megnevezett több mint 100 személy közül csupán néhányat vádolnak konkrét bűncselekményekkel, többségüket pusztán kihallgatták, vagy tanúk az ügyben. A bíró azt is elrendelte, hogy a szexuális visszaélések áldozatainak nevei maradjanak rejtve.

A jogi iratok főként arra világítanak rá, hogy Epstein – aki 2009-ben bűnösnek vallotta magát kiskorúak prostitúcióra való felbujtásában – milyen kiterjedt kapcsolati hálóval rendelkezett. 

Terítéken András herceg mellfogdosása és Bill Clinton repülőútjai

Az akták között feltűnik a 42 éves Johanna Sjobergre neve is, akit korábbi vallomása szerint Maxwell 2001-ben vett fel azért, hogy megmasszírozza Epsteint; a manhattani lakásán András herceg Sjobergre mellét fogdosta, miközben egy kanapén fotózkodtak. András herceg ugyan minden jogsértést tagad az üggyel kapcsolatban. 

A hercegről Virginia Roberts Giuffre is azt állítja, hogy szexuálisan zaklatta, amikor még 17 éves volt. A királyi sarjjal azonban végül peren kívül sikerült megegyezniük: 2022-ben a brit királyi család milliókat – megközelítőleg 12 millió font körüli összegről van szó – fizetett a nőnek. András herceg persze tagadta a vádakat, és azt állította, hogy soha nem találkozott Giuffre-val. 

(A fenti videó 2019-ben készült, ahol András herceg azt állítja, soha nem találkozott Virginia Giuffre-val)

Igaz, hogy Bill Clinton volt amerikai elnököt is megnevezik a bírósági dokumentumokban, ám vele kapcsolatban nem merül fel semmilyen törvénytelenség. A jegyzőkönyvek szerint Sjoberg asszony azt vallotta, hogy Epstein egyszer azt mondta neki, Clinton szereti a fiatal lányokat. Továbbá az akták tartalmazzák Maxwell megerősítő vallomását arról, hogy Clinton többször is Epstein magángépének fedélzetén utazott a 2000-es évek elején. Akkoriban elkötelezett emberbarátként méltatta Epsteint, igaz, később megszakította vele a kapcsolatot. 

A volt amerikai elnök 2019-es nyilatkozata szerint mindössze humanitárius afrikai utakra kísérte el a szexkereskedelemmel vádolt férfit. 

A bírósági iratok tartalmaznak egy részletet, amelyben Maxwell ügyvédje igyekszik megcáfolni a jelentést, miszerint Clinton nem sokkal hivatalából való távozása után Epstein karibi magánszigetére utazott. 

Michael Jackson és Donald Trump neve is felbukkan

Donald Trump neve is felmerül az aktákban: Johanna Sjoberg vallomása szerint Epstein azt mondta neki, hogy útban az egyik New Jersey-i kaszinójába kapcsolatba fog lépni Donald Trumppal. Állítólag a pilóták miatt hiúsult meg a találkozó, akik azt mondták, a gépük nem tud leszállni New Yorkban, és meg kell állniuk Atlantic Cityben, New Jersey-ben. A dokumentumok egyébként nem tartalmaznak semmilyen Trumpra vonatkozó bűncselekményt. 

A nő vallomásában tűnik fel Michael Jackson neve is, akiről Sjoberg mindössze annyit állít, hogy találkozott vele Epsteinen keresztül az üzletember Palm Beach-i otthonában, de rajta kívül David Copperfield bűvésszel is megismertette. Az iratok alapján nem merül fel, hogy bármelyikük is Epstein bűntársa lett volna.

A francia modellügynök Jean-Luc Brunel neve is megjelenik a dokumentumokban, aki 2022-ben követett el öngyilkosságot egy párizsi börtönben, miközben nemi erőszakkal kapcsolatos ítéletre várt. 

Giuffre azt is állítja a vallomásában, hogy Bill Richardson új-mexikói kormányzóval is szexre kényszerítették. Richardson tavalyi halála előtt tagadta, hogy valaha is találkozott volna a nővel, és nem is vádolták meg soha szexuális bűncselekménnyel. 

A gyereklányokból szexhálózatot építő Jeffrey Epstein 66 évesen, 2019. augusztus 10-én halt meg a manhattani börtön elkülönített zárkájában, öngyilkosságot követett el.

(Borítókép: Tiltakozók csoportja Jeffrey Epstein fotóit tartja a szövetségi bíróság előtt New Yorkban 2019. július 8-án. Fotó: Stephanie Keith / Getty Images Hungary)

Rovatok