Index Vakbarát Hírportál

Egyesült Államok: Izraelnek nincs köze a szerdai iráni merénylethez

2024. január 4., csütörtök 06:53

Senkinek nem kellene könnyeket hullajtani Száleh Arúri, a Hamász palesztin iszlamista mozgalom magas rangú vezetőjének elvesztése miatt – mondta John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője egy sajtótájékoztatón, ahol arról is beszélt, hogy semmi nem utal arra, hogy Izraelnek köze lenne az Iránban szerdán elkövetett súlyos merénylethez.

Az Egyesült Államok szerint semmi nem utal arra, hogy Izraelnek köze lenne az Iránban szerdán elkövetett súlyos merénylethez – írja az MTI John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivőjének sajtótájékoztatója alapján.  

A szóvivő kijelentette, hogy az erőszakos cselekmény részleteiről Washingtonnak nincsenek információi, és egyben együttérzését fejezte ki az ártatlan áldozatok hozzátartozóival.

Az iráni Forradalmi Gárda néhai vezetőjének sírjánál a kermáni temetőben végrehajtott robbantásokban a legfrissebb iráni adatok szerint 95-en meghaltak és 211-en megsebesültek. A terrorcselekményt a 2020 januárjában amerikai dróntámadásban megölt Kászem Szulejmáni vezérőrnagy halálának évfordulóján követték el.

A Fehér Ház illetékese megjegyezte azt is, hogy ha valóban igazak a jelentések, és a Hamász palesztin iszlamista mozgalom magas rangú vezetője, Száleh Arúri valóban halott, akkor „senkinek nem kellene könnyeket hullajtani az elvesztése miatt”.

John Kirby, a jemeni húszi lázadóknak szóló, szerdán kiadott nemzetközi felszólításról – amelyet 12, túlnyomóan nyugati ország, köztük az Egyesült Államok jegyez – is beszélt, üdvözölte, hogy a vörös-tengeri hajózási útvonalat érintő támadások nemzetközi kereskedelmet és az áruk szabad áramlását érintő fenyegetéseit egyre több ország ismeri fel, és tesz lépéseket.

Rovatok