Index Vakbarát Hírportál

Egy kínai településen csapódtak be a Mianmarból kilőtt tüzérségi lövedékek, többen megsérültek

2024. január 4., csütörtök 17:57

A kínai külügyminisztérium hevesen tiltakozik, miután szerdán Mianmarból tüzérségi lövedékek csapódtak be egy kínai városba, és öt embernek sebesülést okoztak.

Mianmarban heves harcok dúlnak a hatalmon lévő junta hadserege és a lázadószervezetek között, a Kínába csapódott lövedékeket feltehetően az egyik vagy mindkét fél lőtte ki téves célzással.

A Global Times című kínai állami napilap közölte, hogy a Jünnan tartományban található Nanszán településen becsapódó lövedékeket a mianmari San állam Kokang nevű körzetéből lőtték ki.

Kína ismételten arra kéri a konfliktusban részt vevő valamennyi felet, hogy hagyjon fel a harcokkal, és tegyen intézkedéseket az ilyen és hasonló incidensek elkerülése érdekében

– mondta Vang Ven-pin külügyi szóvivő. Hozzátette, Kína megteszi a szükséges lépéseket állampolgárai életének és vagyonának védelme érdekében.

A térségben egyre növekvő biztonsági kockázatokra hivatkozva Kína najpjidói nagykövetsége már a múlt héten felszólította a szóban forgó mianmari térségben tartózkodó kínai állampolgárokat, hogy minél hamarabb hagyják el a helyszínt.

Az ország északkeleti részén fekvő Kokangban élők többsége Mianmar kínai ajkú kisebbségéhez tartozik, mert a terület csak 1897-ben került Kínától az akkor brit fennhatóság alatt álló Burmához, a mai Mianmarhoz.

A mianmari hadsereg és a lázadócsoportok közötti fegyveres konfliktus az ország északi részén tavaly október vége óta egyre kiterjedtebbé vált. Az ENSZ december közepén közölt adatai szerint október 27-e óta több mint 660 ezer, a katonai puccs csaknem három évvel ezelőtti kezdete óta pedig 2,6 millió ember kényszerült lakhelye elhagyására Mianmarban.

Kokangban kilőtt, eltévedt lövedékek nem először okoznak sebesüléseket a határ túloldalán. 2015-ben a kínai–mianmari határtól csupán 500 méterre zajlottak ütközetek a mianmari kormánycsapatok és a lázadók között, a harcokban leadott lövések pedig Jünnant is elérték, megsebesítve egy kínai és négy mianmari állampolgárt.

A kínai állami média és jogvédő csoportok beszámolói szerint 2009-ben ugyanezen a területen az összecsapások tízezreket kényszerítettek arra, hogy a határon át Kínába meneküljenek.

A harcoló felek között időközben megindult a párbeszéd, amihez hozzájárult az is, hogy a kínai kormány többször is a fegyverszüneti tárgyalások megkezdésére szólított fel Mianmarban.

Rovatok