Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor eleget tett a meghívásnak, de nem mindenki örült neki

2024. január 5., péntek 13:02

Pénteken délelőtt búcsúztatták Párizsban az Európai Unió egyik karizmatikus vezetőjét, Jacques Delors-t, aki december végén hunyt el, 98 éves korában. A gyászszertartáson ott volt a magyar miniszterelnök is, azonban jelenléte komoly nemtetszést váltott ki egyes tagállamok vezetői között.

A párizsi Invalidusok dómjának díszudvarában rendezett nemzeti tiszteletadásra a meghívás Emmanuel Macron francia államfőtől érkezett a magyar miniszterelnökhöz. Jacques Delors, az Európai Bizottság korábbi elnöke tíz évig, 1985 és 1995 között állt az uniós végrehajtó testület élén, kulcsfontosságú szerepet töltött be az euró létrehozásában és az Európai Unió mai formájának kialakításában. Kiemelt formálója volt többek között az egységes piac, a schengeni övezet, az Erasmus-programok és a közös mezőgazdasági politika létrehozásának.

A brüsszeli történésekben mindig jól értesült Politico című hírportál azonban arról írt hírlevelében, hogy sok uniós vezető – hiszen a tiszteletadáson egy sor európai állam- és kormányfő is jelen volt – rossz néven vette Orbán feltűnését.

A magyar kormányfő jelenléte Párizsban azért verte ki a biztosítékot az egykori nagy, uniós építőmester búcsúztatásán, mert Orbán Viktort tartják felelősnek a Delors-utódot, Ursula von der Leyent gúnyoló magyarországi plakátsorozatért, azért, amiért kekeckedve szembeszegül a jogállamiság terén felmerült kifogások tisztázásában Brüsszellel, és keménykedve keresztbe tett a legutóbbi csúcstalálkozón Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdése előtt.

Kérdésre válaszolva a francia diplomácia feltette a kezét, és azzal hárított, hogy

protokolláris szabályok írták elő Orbán Viktor meghívását.

A magyar kormányfő tevékenységét régóta keményen és nyíltan bíráló német zöldpárti európai parlamenti képviselő, Daniel Freund egyenesen azt mondta:

Elég bizarr itt látni Orbán Viktort. Delors az Európai Unió építésének igazi óriása volt, viszont nagyon fura a jelenléte itt annak az embernek, aki talán a legtöbbet tett keresztbe az uniónak az elmúlt években.

Majd a képviselő kissé cinikusan azt mondta, szerinte Delors forogna a sírjában, ha ezt tudná. 

A Politico szerint nem sok európai vezető vág jó képet Orbán Viktor párizsi jelenlétéhez, és elgondolkodik azon, hogy ezek után van-e értelme további uniós forrásokat felszabadítani Magyarország számára. Különösen, ha emlékezünk arra a hisztire, amit, mint egy durcás gyerek, levágott a decemberi csúcstalálkozón, ahol végül úgy lett csak meg az egységes szavazás, hogy megkérték Orbánt, menjen ki kávézni a teremből.

Orbán egyszerűen túl messzire ment, eltört valamit a decemberi csúcson

– tette hozzá egy diplomata. Majd így folytatta, ezt a jelen lévő 26 másik vezető nem felejti el, felírták kis fekete könyvükbe, és ez a lépés sokáig fogja kísérteni, de végül megfizet érte.

A felemásra sikeredett 2023. decemberi brüsszeli csúcs folytatását már szervezik, valószínű időpontja február 1. Akkor a vezetőknek ismét arra kell koncentrálniuk, hogy megoldják, miként tartsák fenn Ukrajna uniós támogatását a várható újabb magyar vétó ellenére is.

(Borítókép: Orbán Viktor 2024. január 5-én. Fotó: Stephanie Lecocq / Pool / AFP)

Rovatok