Index Vakbarát Hírportál

Bővült Vlagyimir Putyin kihívóinak száma

2024. január 5., péntek 17:26

Elnökjelöltként jegyezte be Leonyid Szluckijt, Oroszország Liberális Demokrata Pártjának elnökét, a moszkvai parlamenti alsóház külügyi bizottságának elnökét, és Vlagyiszlav Davankovot, az alsóház alelnökét, az Új Emberek párt képviselőjét pénteken az orosz Központi Választási Bizottság.

Szluckij és Davankov parlamenti párt képviselője, így a választási törvény értelmében nem kell támogató aláírásokat gyűjtenie ahhoz, hogy elnökjelöltként regisztráltassa magát.

A Központi Választási Bizottság pénteki ülésén nyilvántartásba vette Szergej Malinkovics potenciális elnökjelöltjének, az Oroszország Kommunistái elnevezésű, parlamenten kívüli párt elnökének hivatalos meghatalmazottjait. A testület engedélyezte, hogy választási számlát nyisson, és megkezdje az aláírásgyűjtést.

A vonatkozó jogszabály értelmében a parlamenten kívüli pártok jelöltjeinek január 31-ig legkevesebb 100 ezer orosz állampolgár támogató aláírását kell benyújtaniuk a Központ Választási Bizottsághoz, az „önjelölteknek” (függetleneknek) pedig 300 ezerét úgy, hogy az ország minden régiójából legkevesebb 7500-at kaptak. Ezt követően tíz napig tartó aláírás- és iratellenőrzés után a testület kihirdeti, hogy kit jegyzett be elnökjelöltként, és kinek a regisztrálását utasította el.

Oroszországban az elnökválasztást idén három napon át – március 15-én, 16-án és 17-én – tartják.

Vlagyimir Putyin kihívóinak bővített listája tehát a következőképpen néz ki:

A hivatalban lévő államfő december 18-án adta be iratait a Központi Választási Bizottságnak, a testület két nappal később bejegyezte támogatói csoportját, amely december 23-án megkezdte az aláírásgyűjtést is.

Alekszandra Szuvorova, Putyin választási stábjának szóvivője pénteken közölte, hogy eddig 19 régióból érkeztek már meg az aláírási ívek, és hamarosan további 69-ből is befutnak.

Rovatok