Index Vakbarát Hírportál

Ez történik az extrém fagyban, ha a fejünk fölé öntünk egylábasnyi forró vizet

2024. január 7., vasárnap 18:05

Finnországban beköszöntött az extrém tél, csaknem mínusz 45 Celsius-fokot mértek a napokban. Egy finn turista megnézte, mi történik, ha egylábasnyi forró vizet löttyint a fagyos levegőbe.

A héten Finnországban az elmúlt 25 év legalacsonyabb hőmérsékletét mérték Enontekiöben, csaknem mínusz 45 fokot. Egy sarkvidéken kiránduló turista, kapva az alkalmon és az extrém hidegen, kipróbált egy régi trükköt, és megnézte, mi történik egy lábas, levegőbe löttyintett forró vízzel – szúrta ki a Reuters

A föld legtöbb országában ritkán van olyan hideg, hogy a lábasos trükköt biztonsággal elvégezhessük, ám a 49 éves Lauri Untamo a barátaival nyaralt a finn Lappföldön, amikor is a hőmérséklet újév napján mínusz 30 fokra csökkent.

A közösségi médiában láttam videókat a trükk végrehajtásáról, de még sohasem volt olyan hideg, hogy ki tudjam próbálni

– mesélte a férfi a Reutersnek.

Elmondása szerint vizet forralt a kabinjában egy kis fazékban, gyorsan kivitte a szabadba, és nagy ívben a feje fölé löttyintette, és a víz szinte azonnal jeges porfelhővé változott, így semmiféle égési sérülést nem okozott. 

A jéghideg időjárás ellenére Untamo és baráti társasága élvezte a szabadtéri tevékenységeket, nordic skivel és szabadtéri sétákkal múlatták az időt, sőt, mint mondta, néhány éjszaka még az északi fényt is látták. 

Rovatok