Index Vakbarát Hírportál

Letartóztattak Kínában egy feltételezett brit kémet

2024. január 8., hétfő 09:43

Leleplezték és letartóztatták Kínában az MI6 brit hírszerző ügynökség feltételezett kémjét – közölte a kínai állambiztonsági minisztérium hétfőn.

A Pekingben kiadott jelentésből kiderül, hogy a hatóságok azzal vádolják az MI6-et, hogy Kínába küldött egy külföldi állampolgárságú személyt információszerzés céljából – adta hírül az MTI.

„A külföldi Huang Moumou egy tengerentúli tanácsadó ügynökség vezetője” – tudatta a kínai állambiztonsági minisztérium hétfőn a közösségi oldalán, hozzátéve, hogy 2015-ben az MI6 brit hírszerzési ügynökség egyfajta hírszerzői együttműködési kapcsolatot épített ki vele. 

Az MI6 professzionális hírszerzési képzést is tartott Huang számára Nagy-Britanniában és más helyeken, és speciális kémfelszerelést biztosított a hírszerzési adatok gyűjtésére – közölte a kínai kormány.

Ezt követően az MI6 többször utasította Huangot, hogy lépjen be Kínába, nyilvános személyazonosságát felhasználva szerezzen Kínával kapcsolatos hírszerzési információkat, és szervezzen be új embereket az MI6-be. A kínai jelentés szerint Huang nem rendelkezik kínai állampolgársággal, de pontos nemzetiségét és nemét nem közölték – áll a közleményben.

„Alapos vizsgálatot követően az állambiztonsági szervek gyorsan bizonyítékokat találtak Huang kémtevékenységekben való részvételével kapcsolatban, és büntetőjogi intézkedéseket hoztak ellene” – jelentette a kormány.

Rovatok