Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták az amerikai utasszállító menet közben kiszakadt részét

2024. január 8., hétfő 09:05

A baleset helyszínétől nem messze, egy portlandi iskolai tanár udvarán landolt a repülőgép oldalpanelje, amely felszállás közben szakadt ki január 5-én – közölték az amerikai hatóságok. Az alkatrészeket már napok óta keresték, megtalálásukhoz a lakosság segítségét is kérték.

Az amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Ügynökség jelentése szerint egy portlandi ház hátsó udvarban találták meg az Alaska Airlines repülőgép január 5-én kiszakadt darabját – számolt be a CNN. 

Az illetékes hatóságok már napok óta keresték a hiányzó alkatrészt. Az ügynökséget egy portlandi iskolai tanár kereste meg, miután megtalálta az udvarán az eltűnt Boeing 737 MAX 9-es gép vészkijáratpaneljét.

A leszakadt alkatrészek megtalálásához már szombaton a lakosság segítségét kérte az amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Ügynökség elnöke. Jennifer Homendy sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, „nagyon-nagyon szerencsések vagyunk, hogy az eset nem végződött sokkal tragikusabb módon”, miután a balesetben érintett 26-os üléssorban senki nem ült.

A közlekedésbiztonsági illetékes úgy fogalmazott, hogy „nem egy incidensről van szó, hanem balesetről”, és hangsúlyozta, hogy teljesen másként végződhetett volna az eset akkor is, ha már utazómagasságban, 9-10 ezer méteren történik, amikor az utasok egy része kikapcsolja a biztonsági övet.  

Menet közben szakadt ki a repülőgép oldalpanelje

Az Alaska Airlines Boeing 737 MAX 9-ese Portlandből indult kaliforniai úti cél felé péntek este, amikor néhány perccel a felszállás után, csaknem 5 ezer méter magasságban a vészkijáratként szolgáló panel kiszakadt az üléssor mellett, jókora nyílást hagyva a jármű törzsén. Ezt követően hirtelen nyomáscsökkenés következett be, amely a beszámolók szerint több tárgyat kiszippantott, így mobiltelefonokat és ruhákat.

A pilóták vészjelzést adtak le, és utasítást adtak az oxigénmaszkok felvételére, majd visszafordultak Portland repülőterére, ahol a gép biztonságosan landolt. A balesetben senki nem sérült meg.

Továbbra is vizsgálják a baleset okát

A közlekedési hatóság a baleset miatt elrendelte a típushoz tartozó gépek egy részének repülési tilalmát, és vizsgálatot rendelt el. Az érintett gép a Szövetségi Légügyi Hatóság nyilvántartása szerint szinte vadonatúj volt, mintegy két hónapja kapta meg a repülési engedélyt, amely idő alatt 140 utat teljesített utasokkal.

Az Alaska Airlines 170 gépét érinti az intézkedés, ami több tízezer utast érintő járattörlésekkel jár. A hivatalos vizsgálat több szövetségi hatóság és a légitársaság részvételével vasárnap indult, és kiterjed a balesetet szenvedett repülőgép karbantartási dokumentumaira is.

Rovatok