Index Vakbarát Hírportál

Itt vannak az első nevek: ők gátolhatják meg Orbán Viktor brüsszeli expanzióját

2024. január 9., kedd 15:09 | aznap frissítve

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az előző hétvégén jelentette be, hogy távozik az Európai Tanács éléről azért, hogy indulhasson az idei európai parlamenti választáson. Ha nem állapodnak meg időben az új utódjáról, akkor a nyáron (ideiglenesen) akár Orbán Viktor is a tanács élére kerülhet. A tisztségért éles verseny várható a következő hónapokban, és most megjelentek a sajtóban az első nevek, akik pályázhatnak az elnöki címre.

Charles Michel rendesen felrázta az európai politikát hétvégi bejelentésével. A belga politikust többen is kritizálták a lépés miatt, bár úgy tudni, a bejelentés előtt privátban már közölte a döntését a legközelebbi munkatársaival. Arról, hogy tényleg elfoglalhatja-e Orbán Viktor az Európai Tanács vezető tisztségét, Lattmann Tamás nemzetközi jogászt kérdeztük nemrég.

Azt már a bejelentés után is pedzegették a külföldi lapok, hogy Michel döntése után éles verseny kezdődhet a tisztségért (e verseny más esetben csak az EP-választás után indult volna be igazán). Azt viszont mostanáig nem közölték, hogy kik is lennének azok, akik az Európai Tanács elnöki tisztségét betölthetnék a távozás után. 

A Financial Times keddi cikkében dobta be az első neveket. A lap uniós diplomatáktól és tisztviselőktől értesült arról, kik lehetnének Charles Michel utódai.

Ugyanakkor a lapnak egy, a volt olasz miniszterelnökhöz közel álló forrás azt mondta, Mario Draghi jelenleg nem szeretne semmilyen vezető pozíciót betölteni az EU-ban.

Ha mégis meggondolná magát és indulna a tisztségért, akkor az egykori olasz kormányfő pozícióját gyengíthetné még valami: az, hogy (a másik két jelölttel ellentétben) nem tagja egyik európai pártcsaládnak sem. Mindez azért hátrány, mert az európai politikában a csúcstisztségek elosztásánál megkerülhetetlen tényezőt jelent a pártcsaládok közti egyensúly.

Bárki, csak Orbán Viktor ne? 

A Financial Times szerint még az sem elképzelhetetlen, hogy pusztán ideiglenes jelleggel megválasztanak egy elnököt az Európai Tanács élére azért, hogy ne Orbán Viktor kerüljön az intézmény élére. A lapnak nyilatkozó tisztviselők egyike azt mondta, valószínűsíthető, hogy Draghi még ilyen, ideiglenes megbízást sem vállalna el (a másik két jelöltről egyelőre nem tudni, hogyan állnának ehhez).

Két ír versenyző is a ringbe szállhat?

Frissítés: az Irish Times szerint Micheál Martin volt ír miniszterelnök (aki most a külügyért és a hadseregért felel az ír kormányban), valamint a jelenlegi kormányfő, Leo Varadkar neve is felvetődött Charles Michel lehetséges utódjaként. 

Rovatok