Index Vakbarát Hírportál

Újabb szakaszába léphet a gázai konfliktus, Izrael minden eddiginél elszántabb

2024. január 9., kedd 07:05

Három hónappal ezelőtt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök ígéretet tett, hogy az izraeli fegyveres erő (IDF) azonnal minden erejét beveti, hogy megsemmisítse a Hamászt.

Az IDF vezetése nagyon jól tudja, hogy a legtöbb, amit tehetnek, hogy súlyosan leépítik a Hamász katonai képességeit – mondta Bilal Y. Saab, a londoni székhelyű Királyi Nemzetközi Ügyek Intézete (Chatham House) közel-keleti és észak-afrikai munkatársa a CNN-nek.

Izraelnek állítólag már vannak sikerei

Izrael azt állítja, hogy több ezer Hamász-harcossal végeztek az utóbbi időben, köztük néhány magas rangú taggal, és felszámolták a csoport hatalmas alagúthálózatának egyes részeit.

A kihívások azonban továbbra is fennállnak, a végjáték még messze van. Kevés háborús ország szab határidőt. Izraeli tisztviselők hosszadalmas háborúra figyelmeztettek, amely akár az idei éven túl is elhúzódhat.

A nemzetközi közösség egyre inkább megdöbben a rendkívüli humanitárius válság és a gázai civil halálesetek számának növekedése miatt.

Versenyfutás folyik az idővel

– mondta Saab, felvázolva az izraeli vezetés előtt álló legfontosabb kérdéseket, mégpedig: milyen áron és mennyi idejük van az izraelieknek arra, hogy taktikai sikert érjenek el anélkül, hogy jelentősebb nemzetközi felháborodást szenvednének el.

Rovatok