Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor sajtófőnöke: Ami Brüsszelnek B terv, az nekünk az A terv

2024. január 9., kedd 14:14

A Politico hírlevelében arról írt, hogy egyre inkább kompromisszumkésznek tűnik Orbán Viktor az Ukrajnának szánt uniós segélycsomaggal kapcsolatban, Magyarország egy feltétellel megszavazhatja az 50 milliárd eurós támogatást. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke reagált a megjelent hírekre.

Az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatást nem egy összegben, hanem négy évre elosztva folyósítsák az országnak úgy, hogy évente felülvizsgálják a döntést. Így évi 12,5 milliárd eurós támogatást kapna a háborús ország. Ez a brüsszeli lap szerint „jó lehetőséget teremtene Magyarországnak arra, hogy minden évben vétózással zsarolja az uniót”.

A támogatásról már szavaztak korábban, ezt egyedüliként Orbán Viktor vétózta meg decemberben. A következő EU-csúcsot február elsején rendezik, így elképzelhető, hogy az uniós vezetők fokozott nyomást gyakorolnak a magyar miniszterelnökre annak érdekében, hogy megszavazza a támogatást.

Erre a hírre reagált Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Az Index megkeresésére közölte:

Magyarország üdvözli, hogy az Európai Bizottság jól halad a B terv kidolgozásával, amely szerint Ukrajna támogatását az európai uniós költségvetésen kívül kell megoldani. Ami nekik a B terv, az Magyarországnak az A terv.

A magyar javaslattal kapcsolatban egyébként több kritika felmerült, vannak, akik úgy vélik: az több sebből is vérzik. Amellett, hogy Ukrajna számára se jelent feltétlen garanciát, a terv kivitelezéséhez a hétéves költségvetést kellene évente újratárgyalni, adott esetben módosítani, ami szintén aggályos lehet.

(Borítókép: Orbán Viktor (k) az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek kétnapos tanácskozásán Brüsszelben 2023. december 15-én. Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)

Rovatok