Index Vakbarát Hírportál

Elismerte felelősségét a Boeing, miután a levegőben kiszakadt az egyik gépük ajtaja

2024. január 10., szerda 09:32

A Boeing repülőgépgyártó cég vezére elismerte, hogy hibáztak, miután az egyik repülőgépének ajtaja röviddel a felszállás után kiszakadt a helyéről az Egyesült Államok területén.

Január 6-án kényszerleszállást hajtott végre az Alaska Airlines egyik repülőgépe, mert a levegőben kiszakadt a Boeing 737 Max 9 típusú gép egyik ajtópanelje. Az eset után egy másik amerikai légitársaság, a United több hiányosságot, egyebek mellett kilazult rögzítéseket talált az ugyanilyen típusú repülőgépein.

Az Alaska Airlines Oregon állambeli Portlandből induló gépén 174 utas és 6 személyzeti tag utazott, de senki nem sérült meg. 

A BBC beszámolója szerint David Calhoun, a Boeing elnöke és vezérigazgatója elismerte a hibájukat, és a személyzetnek azt mondta, teljes átláthatósággal fogják megközelíteni az ügyet és az incidens kivizsgálásának minden lépését.

Egyúttal megnyugtatta a dolgozóit, hogy a Boeing együttműködik az amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hivatallal (NTSB) a baleset okának kivizsgálásában.

El fognak jutni a következtetésre... a Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) – amelynek most a légitársaságok ügyfeleivel kell foglalkoznia – azt akarja, hogy a repülőgépek biztonságosan álljanak újra szolgálatba, és biztosítani kell az összes eljárás bevezetését, az ellenőrzéseket, az összes készenléti intézkedést, amelyek szükségesek ahhoz, hogy minden következő repülőgép, amely az égbe emelkedik, valóban biztonságos legyen, és hogy ilyen incidens soha többé ne fordulhasson elő

– mondta.

Az Egyesült Államokban eddig 171 darab Boeing 737 Max 9-est tiltottak el a repüléstől. A géptípus ellenőrzése tovább folytatódik, miután az FAA közölte, hogy elsődleges prioritása „a repülőközönség biztonságának megőrzése”.

Mint megírtuk, az Alaska Airlines Boeing 737 MAX 9-ese Portlandből indult kaliforniai úti cél felé péntek este, amikor néhány perccel a felszállás után, csaknem 5 ezer méter magasságban a vészkijáratként szolgáló panel kiszakadt az üléssor mellett, jókora nyílást hagyva a jármű törzsén.

Ezt követően hirtelen nyomáscsökkenés következett be, amely a beszámolók szerint több tárgyat kiszippantott, így mobiltelefonokat és ruhákat.

A pilóták vészjelzést adtak le, és utasítást adtak az oxigénmaszkok felvételére, majd visszafordultak Portland repülőterére, ahol a gép biztonságosan landolt. A balesetben senki nem sérült meg. Az eset után pár nappal a gép hiányzó részét is megtalálták: egy portlandi iskolai tanár udvarán landolt a repülőgép ajtópanelje.

Rovatok