Index Vakbarát Hírportál

Súlyos betegség miatt került kórházba az amerikai védelmi miniszter

2024. január 10., szerda 10:18

Az amerikai elnöknek többhetes késedelemmel jutott tudomására, hogy Lloyd Austin védelmi minisztert prosztatarákkal diagnosztizálták – közölte helyi idő szerint kedden John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője, aki úgy fogalmazott, „nem ideális, hogy a vezetés ilyen hosszú ideig ne tudjon egy ilyen helyzetről”.

A Pentagon tájékoztatása szerint Lloyd Austinnál december elején fedezték fel a betegséget, és 2023. december 22-én „minimálisan invazív” műtéten esett át, a beavatkozás után másnap hazatérhetett. A miniszter azonban január 1-jén húgyúti fertőzés miatt ismét kórházba került, ahol jelenleg is kezelés alatt áll.

A Fehér Ház csak január elején értesült arról, hogy Lloyd Austint egészségi problémák miatt a Washington melletti Walter Reed katonai kórházban kezelték, a prosztatarák diagnózisáról, illetve a december 22-i műtétről pedig Joe Biden amerikai elnök egészen keddig nem tudott – mondta Kirby sajtótájékoztatóján, megjegyezve, hogy „ezt nem így kellene intézni”.

A Walter Reed kórház közleménye szerint a 70 éves Lloyd Austin betegségét korai stádiumban sikerült diagnosztizálni, és a prognózisa „kiváló”. A műtét utáni komplikációk miatt ugyan ismét kórházba került, de állapota javul, és várhatóan teljesen felépül, ami azonban még hosszú folyamat lehet – tudatta a kórház.

A közleményben hozzátették, hogy a védelmi miniszter a kezelése ideje alatt egyszer sem került eszméletlen állapotba, és nem kellett altatásnak alávetni.

Az Egyesült Államokban megszokott eljárás, hogy a vezető tisztségviselők nyilvánosságra hozzák az egészségi állapotukkal kapcsolatos információkat. Lloyd Austint sokan bírálták amiatt, hogy ezt elmulasztotta megtenni. A miniszter utóbb bocsánatot kért, és azt mondta, a jövőben „ezt jobban fogja csinálni” – számolt be az MTI.

(Borítókép: Lloyd Austin 2022. december 7-én. Fotó: Kevin Dietsch / Getty Images)

 

Rovatok