Index Vakbarát Hírportál

Horvátországban rekordokat döntött a turizmus

2024. január 11., csütörtök 16:09

Jelentős mértékben nőtt a Horvátországba érkező turisták száma tavaly, az előző évhez képest a magyarok közül is többen választották úti céljuknak az országot. A Horvát Idegenforgalmi Közösség szerint több szempontból is rekordot döntöttek 2023-ban.

Tavaly összesen 20,6 millió beutazót és 108 millió vendégéjszakát számlált az eVisitor rendszere Horvátországban. Eszerint a 2022-es évhez képest kilenc százalékkal nőtt a beutazók és három százalékkal a vendégéjszakák száma. A Horvát Idegenforgalmi Közösség hangsúlyozta, az eddigi legjobb évhez, 2019-hez képest is 10 százalékkal nőttek a vendégéjszakák száma.

Horvátország az elmúlt évben tovább szilárdította pozícióját az egyik legvonzóbb európai úti célként. Ez nemcsak a turisztikai eredményekben, hanem más számokban is megmutatkozik, mint például az idegenforgalmi bevételekben, amelyek várhatóan szintén rekordot döntenek

– mondta Kristjan Stanicic, a Horvát Idegenforgalmi Közösség igazgatója, aki arról is beszélt, hogy az idei évben már több kihívásra is számítanak.

Figyelembe véve a küldő piacok jelenlegi helyzetét, valamint a globális geopolitikai és makrogazdasági helyzetet, elmondhatjuk, hogy 2024 kihívásokkal teli év lesz. Ugyanakkor olyan év, amelyben a promóciós tevékenységeink és kampányainkon keresztül a fenntarthatóság és a minőség előmozdításával kívánjuk fenntartani a horvát turizmus versenyképességét

– mondta Stanicic. 

Az igazgató szerint az elmúlt évben a legtöbb vendégéjszakát Isztriában, Split-Dalmácia megyében és Kvarnerben regisztrálták.

Nőtt a magyar turisták száma is

Tavaly a magyar turisták is előszeretettel érkeztek Horvátországba, a Horvát idegenforgalmi közösség 2023-ban 728 ezer magyar beutazót számlált, akik közel 3,6 millió vendégéjszakát töltöttek el az országban. Az adatok szerint ez 17 százalékkal több, mint a 2022-ben volt.

A magyarok top három kedvenc úti céljai tavaly a Kvarner régió mellett: Isztria, Zadar és környéke, valamint a Split régió volt.

Rovatok