Index Vakbarát Hírportál

Eszkalálódott a konfliktus, elszabadulhat az olajár, hozzánk is elérhet az energiasokk

2024. január 12., péntek 20:34

Az amerikaiak és britek közösen hajtottak végre csapást péntek hajnalban a jemeni húszi lázadók ellen, akik az utóbbi hónapokban számos támadást indítottak kereskedőhajók ellen a Vörös-tengeren. Szakértők szerint a lépés egyértelmű eszkalációja annak a konfliktusnak, ami az Izrael és a Hamász közötti harcok fellángolásával éleződött ki újra.

A Vörös-tengeren azzal az összecsapással feszült pattanásig a helyzet, amely még a hét közepén történt. Akkor már több előrejelzés is azt valószínűsítette, hogy küszöbön állhat egy csapás az iszlamista radikálisok ellen, amennyiben nem változik a helyzet.

Ez a csapás péntek hajnalban meg is történt. Az amerikai és a brit hadsereg hadihajókról indított tomahawk rakétákat és vadászgépeket vetett be, és többek között logisztikai csomópontokat, légvédelmi rendszereket, fegyverraktárakat bombáztak le. Az akcióban legalább öten meghaltak, hatan megsebesültek a húszi lázadók részéről, akik válaszcsapást ígértek. Eközben a világ szinte összes vezető politikai hatalma reagált a fejleményekre.

Azóta az amerikai légierő parancsnoka, Alex Grynkewich azt is közölte, hogy összesen 60 különböző célpontra csaptak le 16 különböző helyszínen: a célpontok között voltak drónok és drónhajók, cirkálórakéták, valamint különféle radarok és megfigyelőeszközök is. 

Kilőtt az olajár, energiasokktól tartanak 

A BBC arról számolt be, hogy a csapás után nagyjából 4 százalékkal nőtt az olaj ára a világpiacon. A Brent-nyersolaj ára – az idei évben először – meghaladta a 80 dollárt. Hozzátették,

nincs kizárva, hogy ennél is nagyobb mértékű lehet az emelkedés, ha a helyzet változatlan marad. 

A BBC értesülése szerint a brit pénzügyminisztérium több forgatókönyvet is készített. Ezek egyike szerint ha a szállítmányozás még jobban veszélybe kerülne a vörös-tengeri konfliktus miatt, akkor az újabb „energiasokkot” eredményezne. Ennek következtében a nyersolaj hordókénti ára több mint 10 dollárral nőhetne, a földgázé pedig 25 százalékkal megemelkedhetne.

Eszkalálódott a konfliktus, a húszik nem állnak le

A pénteki csapást a legtöbb külföldi szakértő és lap egyértelműen a gázai konfliktus eszkalációjaként értelmezte (miután a húszik rendszeresen arra hivatkoznak, hogy az Izraelt támogató országokkal szemben folytatnak harcot).

A BBC közel-keleti ügyekben jártas külpolitikai újságírója, Jeremy Bowen is ennek adott hangot véleménycikkében, amelyben a helyzetet elemezte. 

Felesleges többé arról beszélni, hogy a gázai háború máshova is kiterjedhet a Közel-Keleten. Ez már megtörtént

– fogalmazott, hozzátéve, a brit miniszterek nyilatkozatai ellenére a húszik elleni csapások nemcsak a szabad kereskedelem védelméről szólnak, hanem kapcsolatban állnak a gázai eseményekkel is, és annak eszkalációjaként értelmezhetőek (még akkor is, ha a legrosszabb forgatókönyvtől, vagyis egy regionális szintű háborútól egyelőre messze vagyunk).

Jeremy Bowen – aki korábban közelről is megismerhette a húszi lázadókat – azt is megjegyezte, hogy a támadásra nemcsak a lázadók, hanem az Irán által Szíriában és Irakban támogatott milíciák is válaszolnak. Nem zárható ki továbbá az sem, hogy a libanoni Hezbollah is fokozza a tevékenységét (miután a felsoroltak mind az Irán által létrehozott „Ellenállási Tengelyhez” tartoznak). Hozzátette azt is, hogy

szerinte Irán és a húszik egyértelműen keresik a fegyveres konfliktust a nyugattal – és ettől egy csapás nem rettenti el őket. 

Az újságíró példaként hozta fel, hogy 2015-ben egy szaúdi vezetésű koalíció is hadjáratot indított azért, hogy megdöntsék a húszik jemeni uralmát. Elmondása szerint akkor magas rangú szaúdi tisztviselők négyszemközt elismerték neki: minderre azért van szükség, mert vissza kell szorítani Irán befolyását.

A hadjáratban rendszeresen légicsapásokat hajtottak végre a húszik ellen, de ezek nem törték meg őket, és egy évvel ezelőtt érvénybe lépett a tűzszünet, amely jelenleg is tart a felek közt – vagyis Bowen szerint most néhány olyan csapás, mint amilyet az amerikai–brit erők végrehajtottak, nem töri meg őket, hozzá vannak szokva ehhez. Az újságíró ez alapján úgy véli, a mostani fellépésre a radikálisok csak még több támadással válaszolnak.

Ezzel kapcsolatban megjegyezte azt is, hogy a lázadók egyértelműen kifinomult fegyvereket kaptak Irántól, és mellé megfelelő kiképzést is: a szervezettségük látszik például azon a videón is, amely arról készült, hogy tavaly novemberben miként foglaltak el egy kereskedőhajót egy helikopterről. 

„Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság erejéhez persze nem lehet hasonlítani őket, de az ő hadviselésüknek nem is ez a lényege. Ha a húszik, akiknek az egész régióban vannak támogatóik, képesek továbbra is fenyegetni és lőni a hajókat, akkor azzal azt jelzik a híveiknek, hogy nem hajolnak meg a Nyugat előtt. Ez pedig biztosan újabb megtorlóakciókhoz vezet az Egyesült Államoktól és szövetségeseiktől, ha a húszik nem engedelmeskednek nekik” – írta Jeremy Bowen.

Eddig egy akcióval válaszoltak a lázadók: véletlenül az oroszok olaját szállító hajót lőtték

A britek egyik tengeri kereskedelmi szervezetétől, a UKMTO-tól péntek késő délután érkezett jelentés arról, hogy a Vörös-tengeren, a jemeni Aden városától délre egy rakétát lőttek ki az egyik kereskedőhajó ellen.

A rakéta végül a hajótól 400-500 méterre csapódott be. 

A rakéta becsapódásával egy időben a kereskedőhajóról észleltek három másik vízi eszközt (vélhetően drónhajót vagy motorcsónakot) is a közelben.

A robbanóeszközt a lázadók lőhették ki, és utóbb kiderült, hogy tévesen brit hajóként azonosíthatták a tankert. Ugyanis olyan hajóról van szó, amelyet egy öt hónappal ezelőtti adatbázisban még a britek hajójaként tüntettek fel, most viszont orosz olajat szállít panamai zászló alatt.

Jemenben péntek délután tartottak egy tömegdemonstrációt is.

A BBC szerint az országban nem ritkák az ilyen megmozdulások, de a pénteki esemény szokatlanul nagynak volt mondható. 

Egyébiránt korábban, nem sokkal a csapás előtt az iráni erők is lefoglaltak egy tankert az Ománi-öbölben. Erről a hajóról azóta nem érkezett hír.

Az Öböl menti államokban teljes a készültség

CNN szerint a péntek hajnali fejleményekre reagálva az Arab-öböl államaiban teljes készültséget rendeltek el.

Szaúd-Arábia még korábban mérsékletre szólította fel az érintett feleket. Rajtuk kívül az Egyesült Arab Emírségek is nehéz helyzetbe kerülhetnek, ha jobban elmérgesedik a konfliktus – bár mostanáig egyik ország sem vállalt szerepet a húszik elleni csapásokban, tartják magukat a velük kötött tűzszüneti egyezményhez.

A Pentagon szerint ennek semmi köze Gázához, de nem zárják ki az újabb csapásokat 

CNN beszámolója szerint az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma már pénteken szankciókat léptetett életbe két vállalat ellen, amelyek Iránnak szállítanak katonai eszközöket (és ezzel közvetve a húszik felfegyverzését segítik). A lépések a hongkongi székhelyű Cielo Maritime Ltd-t, valamint az Emírségekben bejegyzett Global Tech Marine Services Inc-et érintik. 

Eközben a Pentagon szóvivője még korábban azt közölte, hogy szerintük a mostani csapásoknak semmi köze nincs a gázai konfliktushoz. Patrick Ryder dandártábornok a BBC szerint azt mondta, el kell különíteni egymástól a két konfliktust, mivel a húszik „több mint 50 ország” nemzetközi kereskedelmét veszélyeztetik.

John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője utóbb azt mondta, még elemzik azt, hogy milyen hatása volt a péntek hajnali csapásnak, de nem zárta ki azt, hogy újabb katonai akciók jöhetnek. Leszögezte azt is, hogy az eszkalációért teljes mértékben a húszik a felelősek, és rajtuk múlik az, hogy mi lesz a folytatás.

(Borítókép: A RAF Typhoon repülőgépe felszáll, hogy csatlakozzon az Egyesült Államok vezette koalícióhoz, hogy légicsapásokat hajtson végre jemeni katonai célpontok ellen 2024. január 12-én. Fotó: Uk Mod / Reuters)

Rovatok