Index Vakbarát Hírportál

Megkérdőjelezheti Orbán Viktor európai terveit egy újabb kijelentés

2024. január 12., péntek 18:38

„Nem kaptak hivatalos megkeresést Orbán Viktortól és pártjától azzal kapcsolatban, hogy csatlakoznának a frakciójukhoz” – ezt állította pénteken Michael Strauss, az Európai Konzervatívok és Reformerek Pártja (ECR) szóvivője. A miniszterelnök korábban azt mondta, hogy tárgyalnak a pártcsaláddal arról, hogy csatlakoznának hozzájuk (bár azt nem mondta, milyen szinten).

Orbán Viktor még a tavaly év végi sajtótájékoztatóján beszélt erről. Kifejtette, hogy az Európai Konzervatívok és Reformisták csoportjával egyeztetnek, de legfeljebb az idei EP-választás után csatlakozhatnának hozzájuk. Mint mondta, az a tervük, hogy a megerősödő jobboldaliakkal összefogva kellő vonzerőt gyakoroljanak a jobbközépre, hogy az ne csak balra nézzen.

A miniszterelnök honlapja szerint Orbán Viktor konkrétan úgy fogalmazott, hogy

jelen pillanatban tárgyalásban vagy tapogatózásban, ismerkedésben az olasz miniszterelnök [Giorgia Meloni] által vezetett ECR-rel vagyunk.

Az utóbbi hetekben a külföldi lapok arról írtak, hogy emögött komoly szándék állhat, és hogy a Fidesz tényleg csatlakozhat a pártcsaládhoz. Nem véletlen, hogy a napokban épp Giorgia Meloni próbálta győzködni a kormányfőt azzal kapcsolatban, hogy álljon el a vétótól az Ukrajnának szánt támogatások ügyében, ne akadályozza az ország EU-csatlakozását, és normalizálja a kapcsolatot Kijevvel. A Bloomberg értesülése szerint ugyanis az, amit a Fidesz e kérdésben képvisel, jelenleg a párt ECR-csatlakozását is akadályozza.

Ugyanakkor az ECR szóvivőjének mostani nyilatkozata arra enged következtetni, hogy a felek még mindig csak az Orbán Viktor által korábban említett „tapogatózás, ismerkedés” szakaszában vannak. Michael Strauss ugyanis pénteken a Politico szerint azt mondta: Orbánék részéről nem érkezett semmilyen hivatalos megkeresés azzal kapcsolatban, hogy csatlakozni szeretnének az ECR-hez.

„Ha ez megtörtént volna, akkor a frakció ülésein már napirendre vették volna a kérdést, de erről nincs szó” – tette hozzá MIchael Strauss. Végül azt is megjegyezte, hogy ezzel együtt mindenkit arra biztatnak, aki osztja az ECR által kiadott Prágai Deklarációba foglalt értékeket, hogy jelentkezzen a pártcsaládba.

Nem mindenki látná őket szívesen 

A Politico információi szerint az ECR-ben

EGYELŐRE NINCS EGYSÉG AZZAL KAPCSOLATBAN, HOGY SZÍVESEN LÁTNÁK-E ORBÁN VIKTORT ÉS PÁRTJÁT A PÁRTCSALÁDBAN. 

Sokak számára problémát jelent az, hogy Orbán jó viszonyt ápol Oroszországgal, és hogy milyen politikát képvisel az ukrajnai háborúban. Megemlítették, hogy a spanyol Vox nevű párt például szívesen látná Orbánt és pártját, viszont a pártcsalád mérsékeltebb tagjai, például a csehek ellenzik a befogadásukat (ugyanez valamelyest igaz lehet még akár az előző lengyel kormánypártra, a Jog és Igazságosságra is, mivel a háború és Moszkva megítélésének kérdésében az ő álláspontjuk is jelentősen eltér a magyartól).

Hogy pontosan milyen szinteken vagy platformokon zajlik a tárgyalás az ECR képviselői és Orbán Viktorék között, az egyelőre nem világos. Korábbi írásában a Bloomberg is mindössze annyit jegyzett meg, hogy a Giorgia Meloni által vezetett olaszok és a magyar tisztviselők között „különböző szinteken folytak megbeszélések”. 

Az előrejelzések szerint egyébként az ECR-nek több helye lesz az Európai Parlamentben az idei választások után, mint most, még akkor is, ha a Fidesz esetleg nem csatlakozik hozzájuk. Az Euronews nemrég azt írta, hogy egy decemberi felmérés szerint az ECR-nek a másik radikális jobboldali pártcsaláddal, az Identitás és Demokráciával (ID) együttvéve nagyjából annyi helye lehet majd a parlamentben, mint a Fidesz korábbi pártcsaládjának, az Európai Néppártnak (EPP).

(Borítókép: Orbán Viktor az Európai Tanács csúcstalálkozóján 2023. december 14-én. Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok