Index Vakbarát Hírportál

Beadhatja a derekát Orbán Viktor Ukrajna ügyében

2024. január 11., csütörtök 07:42

Georgia Meloni olasz miniszterelnök próbált hatni a magyar miniszterelnökre, és rávenni, hogy javítson kapcsolatán Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Ezzel nemcsak az volt a célja, hogy lehetővé tegye az ukránok európai uniós támogatását, hanem az is, hogy növelje az Európai Konzervatívok és Reformerek Pártjának esélyét a nyári európai parlamenti választásokra.

Orbán Viktor a múlt hónapban alaposan magára vonta a figyelmet, amikor a decemberi EU-csúcson Ukrajna csatlakozása került terítékre.. Az eset hatalmas feszültséget szított az európai vezetők között, Olaf Scholtz még kávézni is kiküldte a magyar miniszterelnököt.

Nemrég azonban arról írtunk, Orbán Viktor Ukrajna támogatásával kapcsolatban engedékenyebb lenne. Egyetlen feltételhez kötötte szavazatát a magyar miniszterelnök, hogy

az unió ne egy összegben folyósítsa a megígért 50 milliárd eurót, hanem évente vizsgálják felül ezt a döntést. 

Ukrajna így évi 12,5 milliárdos részletekben kapná meg az Európai Unió támogatását. A Politico szerint ez évről évre jó zsarolási alapot biztosíthat Magyarországnak az unió felé, valamint több sebből is vérzik ez a javaslat. Így ugyanis Ukrajnának nem garantált a támogatása, valamint egy hét évre előre összeállított költségvetést kellene évről évre újratárgyalni, és esetlegesen módosítani.

Február 1-jén dől el minden

Georgia Meloni, az olasz miniszterelnök igyekezett meggyőzni Orbánt arról, hogy oldja fel vétóját, és menjen bele Ukrajna európai uniós támogatásába – írja a Bloomberg. Meloni szóvivője szerint még nem született döntés a kérdésben, de Orbán Viktor hajlandó tárgyalásra.

Az EU-nagykövetek szerdán tárgyalták újra Ukrajna támogatásának kérdését – ahol Orbán az évenkénti újratárgyalási javaslatot tette –, a vezetőség február 1-jén hozza meg a végleges döntést.

Rovatok