Index Vakbarát Hírportál

Donald Tusk: Nincs mit mondanom arról, hogy az elnök megkegyelmezett a bebörtönzött minisztereknek

2024. január 13., szombat 12:16

Donald Tusk lengyel miniszterelnök decemberi megválasztása óta először adott televíziós interjút pénteken a TVP-nek, a TVN-nek és a Polsatnak. Mint mondta, célja a jogállamiság visszaállítása Lengyelországban, és Andrzej Duda elnökkel való nézeteltérése is a jogállamiság része.

A lengyel miniszterelnök a vele készült interjúban kijelentette, hogy a pár napja bebörtönzött belügyminiszter és helyettese súlyos bűncselekményeket követtek el évekkel ezelőtt, ezért helyt kell adni a bebörtönzésüknek és parlamenti mandátumuk visszavonásának.

Tusk ugyanakkor – a török Anadolu hírügynökség beszámolója szerint – hozzátette:

Az állam a bírósági ítéleteknek és az előírásoknak megfelelően fog eljárni.

A miniszterelnök azt is hangsúlyozta, hogy az ügyben megbízott igazságügyi miniszter, Adam Bodnar politikailag független, így ő nem hoz majd részrehajló döntést.

Vitatott lépések

Mint írtuk, Donald Tusk egyik legnagyobb kampányígérete az volt, hogy visszaállítják a lengyel jogállamiságot, ugyanakkor a decemberben a hatalomtól nyolc év után elbúcsúzó Jog és Igazságosság (PiS) szerint nem ez történik, hanem politikai leszámolás. 

Andrzej Duda lengyel államfő, aki a PiS tagja, csütörtökön bejelentette, hogy kegyelmi eljárást kezdeményez Mariusz Kaminski és Maciej Wasik politikusok ellen. Dudának erről a döntéséről Tusk annyit mondott, hogy az nem az ő hatáskörébe tartozik.

Nagyon nehéz időkben vezetem a lengyel kormányt. Itt a belső helyzetről beszélek, amire példa a Kaminski és Wasik letartóztatása, majd kegyelmi eljárása körüli zűrzavar

– mondta Tusk, majd hozzátette:

Számomra mint a kormány miniszterelnökének az a legfontosabb, hogy Lengyelország ismét jogállammá váljon, vagyis mindenki a saját hatásköre szerint járjon el. Nincs mit mondanom arról, hogy az elnök megkegyelmezett Wasik és Kaminski minisztereknek. Az elnök ezt megteheti, nekem pedig erre nincs ráhatásom.

A lengyel Wiadomosci szerint a miniszterelnök ugyanakkor hozzátette: meglepte, hogy kegyelmi eljárás indult, és nem azonnali szabadon bocsátás történt.

Meglepő, hogy az elnök döntött a kegyelemről, de nem adott ki kegyelmi határozatot. Ez fárasztó lehet az embereknek, mert nem világos, hogy az elnök kegyelmet adott-e, vagy sem, mert meg kell várni az ügyészség döntését 

– tette hozzá, majd hangsúlyozta, büszke azokra az emberekre, akik a lengyel jogállamért dolgoznak.

Számomra nagyon fontos lenne, hogy az ország legfontosabb emberei, köztük az elnök is, végre elkezdjék felismerni a törvény erejét, még ha ez valakinek az érdekei szempontjából kényelmetlen is

– mondta Donald Tusk, aki elmondása szerint egyáltalán nem örül annak, hogy a két politikus börtönben van, mert nem ez az ideális állapot egy újonnan felálló kormánynak.

A miniszterelnök helyzetét az is nehezíti, hogy a közmédia vezetőinek leváltása, valamint a korábbi miniszterek letartóztatása miatt a Jog és Igazságosság (PiS) kezdeményezésére hatalmas tüntetések zajlanak Lengyelországban.

A miniszterelnök elmondta, a konfliktus ellenére együttműködik az elnökkel, ugyanis számos fontos külpolitikai kérdésben kell dönteniük.

Rovatok