Index Vakbarát Hírportál

Önmérsékletet kér az elkeseredett német gazdáktól Olaf Scholz

2024. január 13., szombat 16:37

Önmérsékletre és a szélsőségek elkerülésére szólította fel Olaf Scholz német kancellár az állami támogatások csökkentése ellen tiltakozó gazdákat – közölte az MTI.

„Ha a legitim tiltakozások dühkitörésbe vagy a demokratikus folyamatok és intézmények figyelmen kívül hagyásába torkollnak, azzal mindenki veszíteni fog” – figyelmeztetett szombaton közzétett videóüzenetében a kancellár.

Egy hete tartó tüntetéssorozatuk alatt a gazdák traktorokkal torlaszolták el egyes autópályák kijáratát és bejáratát, nagy méretű mezőgazdasági gépekkel vonultak fel Berlinben és más városokban, országszerte akadályozva a közlekedést.

Hétfőn gazdák ezreit várják Berlinbe, az akcióhét csúcspontjára.

Egy demokráciában nincs helye az erőszakra való felhívásnak és a személyes fenyegetéseknek

– érvelt Olaf Scholz, majd hozzátette: a mostani zavaros időkben különösen fontos az arányos fellépés és az egyensúly megtartása, minden demokratának ügyelnie kell erre.

A szövetségi kormány a dízelüzemanyagra vonatkozó, több mint hetven éve érvényben lévő adókedvezmény megszüntetését tervezi. A tiltakozók nyomására – az eredeti tervtől eltérően – nem egy lépésben, hanem fokozatosan, három év alatt kívánja meghozni az intézkedést.

A német gazdáknál betelt a pohár

Mint az Indexen megírtuk, a német gazdák hétfőn kezdtek tüntetésbe több városban is, amiért az Olaf Scholz vezette kormány a szövetségi költségvetést úgy módosította volna, hogy több, az agráriparnak járó állami támogatási program összegét csökkentené.

A tüntetést még a múlt héten jelentették be, aminek hatására a kormány először közölte, hogy nem minden támogatást fog eltörölni. Ugyanakkor ez a legnagyobb mezőgazdasági szakmai szövetség, a Német Gazdaszövetség (Deutscher Bauernverband, DBV) szerint elégtelen lépés, ezért arra szólította fel a szövetség tagjait, mezőgazdasági járműveikkel vonuljanak Berlinbe, illetve szervezzenek blokádokat.

A feldühödött gazdák további nyomást gyakorolnak Scholz koalíciós kormányára, hogy tovább enyhítse a már módosított terveket.

Romániában is tüntetnek a gazdák

Nemcsak Németországban, de Romániában is tüntetések okoznak forgalmi dugókat. A szomszédos országban a fuvarozók és a gazdák közúti tüntetése spontán akcióként indult, és eddig Buzau (Bodza) megyét, Bukarest körgyűrűjét és Kolozsvár környékét, valamint az E60-as főútat érinti Kolozs megyében, ahol Gyalunál alakult ki torlódás. A fuvarozók a gépjármű-biztosítás magas árával elégedetlenek, továbbá azzal, hogy GPS-rendszert kér tőlük az adóhatóság, emellett vámolási és egyéb adóügyi eljárásokat is nehezményeznek.

Rovatok