Index Vakbarát Hírportál

Tarol a magyar útlevél, de hogyan érhet annyit, mint egy amerikai?

2024. január 13., szombat 10:25

Bővült azoknak az országoknak a száma, ahová vízummentesen utazhatunk, ezzel egyidejűleg pedig változott a legértékesebb útlevelek rangsora. Ázsiójukat az határozza meg, hány országba lehet velük beutazási engedély nélkül belépni.

A 2024-es év elején – eddig példátlan módon – hat ország tört az élre. Az eddigi listavezető Szingapúr mellé felzárkózott Franciaország, Németország, Olaszország, Japán és Spanyolország. Ezeknek az országoknak az állampolgárai 194 úti célt látogathatnak vízummentesen. A londoni Henley tanácsadó cég 19 éve rangsorolja az útleveleket a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség, az IATA exkluzív adatai alapján – soha korábban nem volt ennyi gond nélkül látogatható térség.

Az ázsiai nemzetek – Japán és Szingapúr – uralták az első helyet az elmúlt öt évben, Európa azonban diadalmasan hozza be lemaradását.

A részletek előtt áruljuk el azonnal, hogy a magyar útlevél – az amerikaival és a kanadaival – az élmezőnyben, megosztva a hetedik helyen végzett.

A magyar úti okmánnyal 188 úti cél látogatható vízummentesen.

Tavaly nyáron ez a szám még csak 186 volt, de most már többek között Kenyával is bővült a lista.

Dél-Koreával holtversenyben a második helyen az a két ország végzett, amelyek közül az egyik NATO-csatlakozását már jóváhagyta a magyar törvényhozás, a másikét még nem, azaz Finnország és Svédország 193-193 úti céllal.

Eggyel kevesebbel, 192-vel szorult a harmadik helyre Ausztria, Dánia, Írország és Hollandia – összegezte az eredményeket a CNN.

A negyedik helyen Belgium, Luxemburg, Norvégia, Portugália és az Egyesült Királyság áll, az ötödiken pedig Görögország, Málta és Svájc. Ausztrália és Új-Zéland javított helyezésén, és a hatodik helyre került Csehországgal és Lengyelországgal.

Ha bárki kíváncsi egy ország útlevelének „értékére”, egy kattintással leellenőrizheti a Henley honlapján.

Növekvő szakadék

Az eltelt évtizedben a leggyorsabban az Egyesült Arab Emírségek útlevelének értéke javult: 2014 óta 106 úti céllal bővült az emírségekben kiadott úti okmánnyal vízummentesen látogatható területek száma. A dubaji útlevél ezzel most a tizenegyedik helyre tornázta fel magát.

Általános tendencia a nagyobb utazási szabadság, ugyanakkor tágul a mobilitási szakadék az elsők és az utolsók között

idézte a Bloomberg a Henley & Partners elnökét, az útlevélindex alapítóját.

„A vízummentesen elérhető úti célok átlagos száma a 2006-os 58-ról 2024-re 111-re nőtt” – emlékeztetett Dr. Christian Kaelin, de hozzátette, hogy a legjobb helyezettek elképesztően sok, 166-tal több célállomásra utazhatnak vízummentesen, mint a lista végén kullogó afgánok. Számukra csupán 28 úti cél vízummentes. A szíreket beutazási engedély nélkül 29, az irakiakat 31, a pakisztániakat pedig 34 országban látják szívesen.

A „feltörekvő csillag”

Az Arton Capital útlevélindexe ezzel szemben 193 ENSZ-tagország és hat terület – Tajvan, Makaó, Hongkong, Koszovó, a palesztin területek és a Vatikán – útlevelét értékeli valós időben, a hivatalos kormányzati portálok adatai alapján.

Ezen a magyar útlevél rangsorban az ötödik. A magyar úti okmánnyal a világ 88 százaléka látogatható szabadon – állapította a pénzügyi tanácsadó cég.

Ezen a listán az Egyesült Arab Emírségek került az első helyre, 180-as mobilitási értékkel. Összehasonlításul a magyar mutató 175.

Az Arton Capital összefoglalója szerint tavaly nőtt a globális mobilitás, Albániát pedig egyenesen „feltörekvő csillagnak” nevezte. „A köztudottan szorgalmas polgárok iránti kereslet drámaian megnőtt, a kormányok sorba álltak, hogy országukban megkönnyítsék az albánok számára beutazást és munkavállalást” – áll a cég közleményében.

Az albán útlevél mobilitási indexe 121, ezzel a 42. helyre sorolták.

A rangsor

Az idei év elején a Henley útlevélindexe alapján az alábbi országok útlevelei voltak a legértékesebbek a vízummentesen látogatható úti célok száma szerint:

  1. Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Szingapúr, Spanyolország (194 úti cél)
  2. Finnország, Dél-Korea, Svédország (193 úti cél)
  3. Ausztria, Dánia, Írország, Hollandia (192 úti cél)
  4. Belgium, Luxemburg, Norvégia, Portugália, Egyesült Királyság (191 úti cél)
  5. Görögország, Málta, Svájc (190 úti cél)
  6. Csehország, Új-Zéland, Lengyelország (189 úti cél)
  7. Kanada, Magyarország, Egyesült Államok (188 úti cél)
  8. Észtország, Litvánia (187 úti cél)
  9. Lettország, Szlovákia, Szlovénia (186 úti cél)
  10. Izland (185 úti cél).

(Borítókép: Aaftab Sheikh / Getty Images)

Rovatok