Index Vakbarát Hírportál

Kínai külügyminiszter: Tajvan sosem volt ország, és nem is lesz az

2024. január 14., vasárnap 17:11

A tajvani választás soha nem változtat azon a tényen, hogy a sziget az egységes Kína része – jelentette ki Vang Ji kínai külügyminiszter vasárnap Kairóban a Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

„Bármi is legyen a választás eredménye, nem tud azon az alapvető tényen változtatni, hogy egyetlen Kína van, és Tajvan annak része” – jelentette ki Vang Ji.

Tajvan sosem volt ország, és nem is lesz az. Nem volt a múltban sem, és egészen biztosan nem lesz a jövőben sem

– szögezte le.

Vang Ji figyelmeztetett, hogy minden, Tajvan függetlensége érdekében tett lépést szigorúan megbüntetnek.

„Ha bárki Tajvan szigetén a függetlenség irányába szándékozik lépni, az megpróbálja megosztani Kínát, és biztosan súlyosan megbünteti a történelem és a törvény” – hangsúlyozta a külügyminiszter.

A szigeten szombaton tartottak elnökválasztást, melyet a tajvani függetlenség támogatójának számító Demokratikus Haladó Párt (DPP) jelöltje, a jelenlegi alelnök, Laj Csing-te nyert.

Mint beszámoltunk róla, szombaton Kína ismételten közölte, nem fogja eltűrni a „szakadár tevékenységeket” Tajvanon. Moszkva és Washington szintén megosztotta álláspontját az üggyel kapcsolatban, az Egy Kína elv mellett állást foglalva.

Kína szakadár tartományának tekinti az 1949, a kommunisták polgárháborús győzelme és a Kínai Népköztársaság megalakulása óta önálló kormányzattal rendelkező szigetet, és soha nem zárta ki, hogy akár erővel is kész visszafoglalni Tajvant.

Borítókép: Vang Ji kínai külügyminiszter felszólal az Egyesült Államok és Kína közti diplomáciai kapcsolatok felvételének 45. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Pekingben 2024. január 5-én (Fotó: MTI/AP/Andy Wong)

Rovatok