Index Vakbarát Hírportál

Teljes káoszt okoz a dermesztő fagy az Egyesült Államokban

2024. január 15., hétfő 07:37

Rekordhideget hozott az elmúlt hétvége az Egyesült Államokba, amely a politikai kampányeseményeket, a futballmérkőzéseket és az utazást is megnehezítette. A dermesztő időjárás miatt csaknem 350 ezer ember maradt áram nélkül.

A Kanada felől érkező dermesztő sarkvidéki légtömeg elérte az Egyesült Államok nagy részét, amely miatt Montana, Dél-Dakota és Észak-Dakota államokban akár mínusz 57 fokig is csökkenhet a hőmérséklet – számolt be a Reuters.

Az ABC News beszámolója szerint szombaton a montanai Chester városában volt a leghidegebb, ahol mínusz 54 fokot mértek, míg vasárnap reggel a Missouri állambeli Kansas Cityben mínusz 35 fokig hűlt a levegő, amelyhez hasonló legutóbb 1989-ben történt.

Az amerikai Országos Meteorológiai Szolgálat (NWS) csaknem 110 millió embert érintő figyelmeztetést adott ki a dermesztő hideg miatt. A meteorológusok arra figyelmeztetnek, hogy a sarkvidéki időjárás már tíz perc kinttartózkodás után fagyási sérüléseket okozhat a bőrön.

Az NWS arra kéri a figyelmeztetés alatt álló területek lakóit, hogy lehetőségük szerint kerüljék a szabadban végzett tevékenységeket, és amennyiben kint tartózkodnak, viseljenek megfelelő ruházatot.

Továbbá azt tanácsolják, hogy a háziállatokat is csak addig tartsák a szabadban, ameddig tényleg szükséges, és biztosítsanak meleg helyet a haszonállatoknak – írja a The Hill.

A rekordhideg miatt több választási kampányeseményt, sportmérkőzést és repülőjáratot kellett elhalasztani vagy törölni. A FlightAware szerint több mint 1100 belföldi és nemzetközi járatot töröltek, míg több mint 3500-at el kellett halasztani.

Iowában egy heves hóvihar rántotta be a féket a választási kampányban: a republikánus jelöltek közül Ron DeSantis, Nikki Haley és a korábbi elnök Donald Trump is lemondta a kampányrendezvényeit.

A sportvilágot is felkavarta a szélsőséges időjárás

A nagy hideg miatt a Buffalo Bills–Pittsburgh Steelers-mérkőzést is elhalasztották az amerikaifutball-liga (NFL) rájátszásában. A Kansas City Chiefs viszont dermesztő hidegben nyert a Miami Dolphins ellen, amely az NFL történetének negyedik leghidegebb meccse volt, ugyanis a kezdőrúgás előtt mínusz 20 Celsius-fokos hőmérsékletet mutattak a hőmérők. A Chiefs vezetőedzőjének, Andy Reidnek pedig még a bajsza is megfagyott.

A Kansas Cityben található Arrowhead stadionban uralkodó fagyos időjárásról tanúskodik az a felvétel is, amelyet az egyik ott dolgozó készített arról, hogy a hűtőből kivéve pillantok alatt megdermed egy palackozott víz.

Mélyponton a földgáztermelés

Az amerikai földgáztermelés vasárnap 11 havi mélypontra zuhant vissza, mivel országszerte befagytak a kutak. Eközben a fűtésre és áramtermelésre irányuló gázkereslet azonban rekordot döntött – írja a Reuters.

Texasban az állam villamosenergia-hálózatának üzemeltetője, az Electric Reliability Council of Texas (ERCOT) energiatakarékosságra szólította fel a lakosságot és a kormányzati szerveket.

Az üzemi tartalékok várhatóan alacsonyak lesznek hétfő reggel a folytatódó fagyos hőmérséklet, a rekordszintű kereslet és a szokatlanul gyenge szél miatt

– olvasható a hálózatüzemeltető közleményében.

Az előrejelzések szerint a rekordhideg hőmérséklet a következő napokban is kitart, mivel egy újabb vihar havazást hoz az Egyesült Államok déli részére. Memphisben akár 3-5 centiméteres hó is eshet, míg a louisianai Shreveportban havas eső és 1-2 centiméteres hó hullhat.

(Borítókép: Munkások megtisztítják a járdát a hótól Des Moinesban, Iowa államban 2024. január 13-án. Fotó: Jim Watson / AFP)

Rovatok